Τα βρήκαν κυβέρνηση και δανειστές για μέτρα-αντίμετρα σε ενέργεια, παιδεία, υγεία
Με συμφωνία στο πακέτο των μέτρων-αντίμετρων σε όλα τα θέματα, εκτός από το πακέτο των συντάξεων, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα δεν είναι τεχνικό αλλά έχει και πολιτικές πτυχές, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Αντίθετα υπήρξε συμφωνία στο φορολογικό πακέτο με τη μείωση του αφορολόγητου.
Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι πολιτικό ζήτημα υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, χωρίς όμως να το προσδιορίσει.
Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, δεν έγινε τελικά συζήτηση για τα εργασιακά, καθώς και για το ποιο μερίδιο του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,2% του ΑΕΠ είναι μόνιμου και ποιο προσωρινού χαρακτήρα. Συζήτηση, πάντως, που θα πραγματοποιηθεί σε επόμενες συναντήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για τα θέματα της ενέργειας, της παιδείας και της υγείας.
Τι ζητά η ΕΚΤ για να μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση
Νομικά κείμενα για το χρέος, και όχι πολιτικές δηλώσεις, θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από το Eurogroup του Μαΐου για να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Αυτό ανέφερε ανώτερη τραπεζική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκτιμώντας ότι εάν δοθούν οι δεσμεύσεις που ζητεί η ΕΚΤ, η χώρα μπορεί να ενταχθεί στο QE τον Ιούλιο.
Ο ίδιος παράγοντας δεν διαβλέπει ότι υπάρχουν θέματα που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στη συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ ειδικά για τα «κόκκινα» δάνεια επιζητείται να δημιουργηθεί μια καλή και αποτελεσματική δευτερογενής αγορά.
Εκτίμησε πως μετά το Eurogroup της Μάλτας υπάρχει βελτίωση στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ φέτος αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1,9%-2%.
"Όχι" σε αναδιάρθρωση δανείων κομμάτων και ΜΜΕ
Το θέμα της ασυλίας στελεχών του Δημοσίου και τραπεζικών στελεχών για την αναδιάρθρωση των «κόκκινων» δανείων προς Δημόσιο και τράπεζες τέθηκε σήμερα στις συζητήσεις με εκπροσώπους των θεσμών, με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «δεν θα υπάρχει αναδιάρθρωση δανείων κομμάτων και ΜΜΕ».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ασυλία δεν θα είναι οριζόντια και θα δίνεται κατά περίπτωση. Για τους δημόσιους λειτουργούς θα γνωμοδοτεί ο γενικός διευθυντής δημόσιας διοίκησης και για τα τραπεζικά στελέχη το υπουργείο Οικονομικών μετά από συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία θα πρέπει να γνωμοδοτήσει εντός διμήνου. Οι τελικές διατάξεις θα ψηφιστούν σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έως τις 15 Μαΐου. Θα ισχύουν εφεξής και δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Για το θέμα αυτό κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος φέρεται να είναι δυσαρεστημένοι, γιατί οι τραπεζίτες ήθελαν οριζόντια «ασυλία» και χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασία που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.