"Έχουμε λύσει τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα"
Πραγματοποιήθηκε χθες έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να κλείσουν τα κρίσιμα "μικρά" ζητήματα πριν τη συμφωνία με τους Θεσμούς.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για τις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών και για τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς στα ανοιχτά θέματα. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ιωάννης Δραγασάκης.
Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα κυβερνητικός αξιωματούχος τόνιζε πως μικρά ζητήματα έχουν μείνει ανοιχτά αλλά δεν φαίνεται να δημιουργούν εμπλοκή στο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.
Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η συμφωνία μέχρι την Κυριακή όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
«Έχουμε λύσει τα ανοιχτά 7-8 μεγάλα ζητήματα και έχουν μείνει διάσπαρτα θέματα», δήλωνε νωρίτερα κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ εμμένει σε πολλά θέματα που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχει την εντύπωση ότι το Ταμείο έχει προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με σκοπό να κωλυσιεργήσει και δεν νομίζει πως αυτά τα θέματα μπορεί να μην κλείσουν τη συμφωνία.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό αξιωματούχο, το μεσημέρι αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις επί των τεσσάρων κειμένων εργασίας (το MOU με το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών και το MEFP με το ΔΝΤ, καθώς και τα δύο αντίστοιχα τεχνικά κείμενα). Πρόσθεσε δε, πως τόσο η ελληνική πλευρά όσο και εκείνη των θεσμών έχουν δώσει οδηγίες να «καθαρίζονται» τα κείμενα από τα τεχνικά κλιμάκια, για να μένουν μόνο τα βασικά ζητήματα για τους επικεφαλής, προκειμένου να υπάρξουν θεματικές συζητήσεις στα τέσσερα κείμενα.
Βέβαιος ότι μέχρι την Κυριακή θα βρεθεί κοινός τόπος σε τεχνικές λεπτομέρειες με τους θεσμούς, ώστε να ακολουθηθεί το χρονοδιάγραμμα και να υπάρξει συνολική συμφωνία-και στο θέμα του χρέους-για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ 1).
Αναφερόμενος στις θετικές τοποθετήσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι δεν πρόκειται για ξαφνική «αγάπη» τους προς την Ελλάδα, αλλά για «αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης». Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση και αυτό το σχέδιο υλοποιείται κανονικά, παρατήρησε.
Επισήμανε ότι δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η δήλωση πως τα μέτρα που θα ψηφιστούν δεν θα εφαρμοστούν αν κάποια από τις άλλες πλευρές δεν εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, γιατί, όπως εξήγησε, αν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, τότε δεν έχει κανένα νόημα να εφαρμοστούν μέτρα για μείωση συντάξεων και του αφορολόγητου που κανείς άλλος από τους θεσμούς δεν ζήτησε, παρά μόνο το ΔΝΤ. «Αν δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους ψηφίστηκαν τα μέτρα, δεν θα εφαρμοστούν», είπε χαρακτηριστικά.