Τα μεσοπρόθεσμα αλλά και το στοίχημα του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης
Μπορεί κατά το Eurogroup της Μάλτας να βγήκε λευκός καπνός από κυβέρνηση και δανειστές και να ανακοινώθηκε το «έχουμε συμφωνία», ωστόσο τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμη.
Μέχρι το καλοκαίρι, η κυβέρνηση έχει έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να υλοποιήσει τις απαιτήσεις στις οποίες συμφώνησε και να λάβει τα κύρια επιδιωκόμενα: την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τη δημοσιοποίηση του πακέτου για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Τα δυο ορόσημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι:
Η σύνοδος του ΔΝΤ, που θα γίνει στην έδρα του Ταμείου από τις 21 μέχρι τις 23 Απριλίου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του χρέους. Η Αθήνα αναμένει μετά από εκείνες τις ημερομηνίες να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το τι θα γίνει για το ελληνικό χρέος.
Στη συνέχεια αναμένονται τα τεχνικά κλιμάκια και πάλι στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, είναι πιθανόν να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις αρχές Μάη, προκειμένου να επικυρωθεί η συμφωνία που θα έχει κλείσει σε τεχνικό επίπεδο αλλά και θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ελληνικό χρέος.
Ποσοτική χαλάρωση
Η ποσοτική χαλάρωση είναι μια αναγκαιότητα για την ελληνική οικονομία. Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής χρήσης στην Ευρωζώνη, τα επιτόκια της ΕΚΤ παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και η ελληνική οικονομία έχει ζωτική ανάγκη φθηνών κεφαλαίων και χρηματοδότησης.
Σήμερα οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων αγγίζουν το 7%. Αν όμως τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στο πρόγραμμα χαλάρωσης, τότε το επιτόκιο μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 3,7% - 4%. Και αυτό είναι επίσης απαραίτητο για την ελληνική οικονομία σε μια περίοδο που σχεδιάζεται έξοδος στις αγορές δανεισμού.
Η ένταξη στο πρόγραμμα των ελληνικών ομολόγων είναι ότι θα δοθεί ένα θετικό σήμα στις αγορές και τα κατά συνέπεια το εγχείρημα δανεισμού θα είναι σε ευνοϊκότερο κλίμα για τη χώρα μας.
Το χρέος
Το πλέον βασικό ζήτημα ωστόσο, τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτικούς λόγους είναι φυσικά η απομείωση του χρέους.
Το ελληνικό χρέος έχει αποδειχτεί μήλον της έριδος μεταξύ των δανειστών με ΔΝΤ και Γερμανία να κοντράρονται για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.