Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διπλάσιο ή και τριπλάσιο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων
Τον μύθο του διογκωμένου ελληνικού Δημοσίου έρχονται να καταρρίψουν τα στοιχεία διεθνών οργανισμών, έτσι όπως δημοσιεύονται στη γαλλική εφημερίδα «Le Parisien», καθώς η συζήτηση περί Δημοσίου είναι θέμα της προεκλογικής ατζέντας στο Παρίσι.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας διαθέτει στην πραγματικότητα από τους μικρότερους δημόσιους τομείς στην Ευρώπη και παγκοσμίως, μόλις 7,8% του ενεργού πληθυσμού, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν διπλάσιο ή ακόμη και τριπλάσιο δημόσιο τομέα.
Τα στοιχεία αυτά, δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, «έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης περί διογκωμένου δημόσιου τομέα», ενώ αναφέρεται παραλλήλως και στις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης για «αποκατάσταση του δημόσιου τομέα και του κύρους της δημόσιας διοίκησης».
«Ένας-ένας οι μύθοι που είχαν καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, προκειμένου να χτυπηθούν οι δημόσιες υπηρεσίες και οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, καταρρέουν», δηλώνει από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ.
Ξεκινώντας από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Le Parisien», τον μικρότερο δημόσιο τομέα διαθέτει η Ιαπωνία, με μόλις 6,7% του ενεργού πληθυσμού, και ακολουθεί η Ελλάδα με 7,8% του ενεργού πληθυσμού. Από εκεί και πέρα, η Γερμανία είναι στο 9,6%, η Ισπανία στο 12,3%, η Ιταλία στο 14,3%. Λίγο πιο πάνω, οι ΗΠΑ με 14,6%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 17,4% και η Γαλλία στο 21,9%. Στην κορυφή του πίνακα, δύο σκανδιναβικές χώρες, η Σουηδία με 26,2% και η Νορβηγία με 29,3%.
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έθεσε τα στοιχεία υπ’ όψιν της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που δήλωσε: «Έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα την άποψη, πως σήμερα ο δημόσιος τομέας είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένος, ενώ παράλληλα το Δημόσιο “γερνάει”, μετά το πάγωμα των προσλήψεων που ξεκίνησε το 2009. Τα χρόνια του μνημονίου, ο δημόσιος τομέας στοχοποιήθηκε, με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν πολιτικές που οδηγούσαν σε απολύσεις και υποβάθμιση των υπηρεσιών του».
«Tο συμπέρασμα που προκύπτει από το δημοσίευμα της εφημερίδας “Le Parisien” πως το ποσοστό των εργαζομένων στο δημόσιο στη χώρας μας είναι από τα χαμηλότερα», συνεχίζει στη δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη, «ταυτίζεται πλήρως με τη δική μας εκτίμηση περί υποστελέχωσης και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα της προηγούμενης κυβέρνησης περί διογκωμένου δημόσιου τομέα».
Στον αντίποδα, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εργάζεται για την αποκατάσταση του δημόσιου τομέα και του κύρους της δημόσιας διοίκησης με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα και το νομικό πλαίσιο που δημιούργησαν δεξαμενές απολύσεων και διαθεσιμότητας. Η δική μας πολιτική, αντιστρατεύεται τον κοινωνικό αυτοματισμό απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων που δημιούργησαν οι αυταρχικές και νεοφιλελεύθερες πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας» καταλήγει η αρμόδια υπουργός.
Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «σήμερα καταρρέει και ο μύθος περί δήθεν “διογκωμένου” Δημοσίου στη χώρα μας, τον οποίον συντηρούν νεοφιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες “υπόσχονται” ότι θα λύσουν το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας μας με περαιτέρω περιορισμό του Δημοσίου. Ο έσχατος λαϊκισμός!».