Yπέρ μιας πιο χαλαρής “διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων” στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Yπέρ μιας πιο χαλαρής “διακυβέρνησης πολλών ταχυτήτων” στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται με δηλώσεις του στην εφημερίδα Financial Times ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την ευκαιρία την Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον εορτασμό της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης, το ερχόμενο Σάββατο.
Ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως η ιδέα των πολλών ταχυτήτων “δεν κατευθύνεται εναντίον άλλων”, εξηγώντας πως “αυτοί που θέλουν και μπορούν να προχωρήσουν μπροστά με πιο στενή συνεργασία θα έπρεπε να μπορούν να το κάνουν, και οι άλλοι θα τους ακολουθήσουν”. Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα ενταχθούν ή όχι στην ευρωζώνη, η οποία περιλαμβάνει τα 19 από τα 28 μέλη της ΕΕ.
Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του αυστηρότερου κεντρικού ελέγχου της ευρωζώνης, μέσω της δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου με την ικανότητα να παρακολουθεί τα προγράμματα στήριξης, όπως είναι το ελληνικό, σε αντιστοιχία με το ρόλο που έχει σήμερα στην Ευρώπη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ εκτίμησε πως αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να τροποποιηθεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, κάτι που θα απαιτούσε ομόφωνη στήριξη από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, τη χαρακτήρισε “σχεδόν παράδοξη”, σχολιάζοντας: “Από τη μία, πολλά περισσότερα απαιτούνται από την Ευρώπη σε σχέση με μερικά χρόνια πριν... Πολλοί λένε ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να παίξουν μικρότερο ρόλο ως παγκόσμια δύναμη, τότε οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν ένα μεγαλύτερο μέρος σε αυτό. Από την άλλη, η Ευρώπη αντιμετωπίζει σαφώς πολλαπλές εσωτερικές δυσκολίες... Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αμφιβάλλουν για την ευρωπαϊκή ενότητα”.
“Η ιδέα της ομοσπονδίας δεν έχει τελειώσει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να πραγματωθεί”, σημείωσε ο Σόιμπλε στις δηλώσεις του στους Financial Times, αναγνωρίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τη στενότερη ολοκλήρωσή της.
“Πρέπει λοιπόν να βελτιώσουμε [...] τις διακυβερνητικές μας μεθόδους. Η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι πάντοτε καλύτερη από το τίποτα”, επεσήμανε.
Ο Σόιμπλε απέρριψε εξάλλου κάθε ενδεχόμενο η Γερμανία να αντιδράσει στις λαϊκιστικές επιθέσεις εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνοντας τις συνεισφορές της στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς, εξηγώντας: “Πρέπει να μιλάμε για τα πράγματα με τη σωστή σειρά. Πρώτον, χρειάζεται να επιτυγχάνονται περισσότερα με τον υπάρχοντα προϋπολογισμό της ΕΕ”.
Αρνήθηκε εξάλλου πως η Ευρωπαϊκή Ένωση λειτουργεί ως προκάλυμμα της γερμανικής κυριαρχίας, και απάντησε στη σχετική κριτική τονίζοντας: “Μία πιο αδύναμη Γερμανία δε σημαίνει ότι θα ωφελήσει την Ευρώπη. Δεν πρέπει να λες ότι ο πιο ισχυρός φταίει που γίνεται καλύτερος. Πρέπει να λες ότι αυτοί που είναι λιγότερο επιτυχημένοι πρέπει να προσπαθήσουν να γίνουν καλύτεροι”.