Τι θα μπορούσε να κρατήσει τον πρόεδρο του Eurogroup στη θέση του;
Κάτι το μαύρο στις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, κάτι οι εξαιρετικά αντιδημοφιλείς δηλώσεις του για τις χώρες της νότιας Ευρώπης που «σπατάλησαν τα χρηματά τους σε αλκοόλ και γυναίκες και μετά ζητούν αλληλεγγύη», φαίνεται πως η καρέκλα του Γερούν Ντάισελμπλουμ στην προεδρία της Ευρωζώνης τρίζει. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ζητούν από τον Ολλανδό σοσιαλδημοκράτη πολιτικό να ετοιμάσει τις βαλίτσες του.
Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ, προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και πολιτικοί όπως ο τέως πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντζι, ζήτησε -όπως άλλωστε και ο αντίπαλος του Μπέπε Γκρίλο- από τον Ολλανδό απερχόμενο υπουργό να παραιτηθεί από την προεδρία του Eurogroup.
Η Κομισιόν και οι Ευρωπαίοι επίτροποι “άδειασαν” τον πρόεδρο του Eurogroup.
Eνώ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές ανέφεραν πως ο Ντάισελμπλουμ, πλέον, δεν τους εκπροσωπεί.
Υπάρχει όμως κάτι που θα μπορούσε να κρατήσει το Ντάισελμπλουμ στη θέση του;
Υπό κανονικές συνθήκες, από τη στιγμή που τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της τρίτης κατα σειρά οικονομικής δύναμης της Ευρωζώνης, καθώς και πολλοί άλλοι θέτουν θέμα παραίτησης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα έπρεπε να «ετοιμάζει τις βαλίτσες του». Πόσο μάλλον όταν σε μερικές εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα, θα βρίσκεται εκτός ολλανδικής κυβέρνησης, μετά τον εκλογικό όλεθρο για το κόμμα του στις πρόσφατες εκλογές.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν φαίνεται να βιάζεται, ούτε άλλωστε δείχνει διατεθειμένος να ζητήσει συγνώμη για αυτά που είπε. Γνωρίζει πως αυτές οι δηλώσεις δυσαρέστησαν πολλούς, όχι όμως και τους περισσοτερους υπουργούς των χωρών της βόρειας Ευρώπης, αρχής γενομένης από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε. Γνωρίζει, ακόμη, ότι ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, του οποίου η θητεία, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα αρχίσει 1/1/2018, πιθανότατα θα είναι κεντροαριστερός, αφού η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά κατέχει τις τρεις προεδρίες της ΕΕ, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου.
Γνωρίζει, όμως, επίσης, ότι στον χώρο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας δεν υπάρχουν, στην παρούσα φάση, πολλοί υπουργοί Οικονομίας, οι οποίοι να μπορούν, με αξιώσεις, να διεκδικήσουν την προεδρία της Ευρωζώνης. Ένας από αυτούς θα ήταν ο Ιταλός Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Όμως, η Ιταλία, με τον Ντράγκι στην ΕΚΤ, τον Ταγιάνι στην Ευρωβουλή και τη Μογκερίνι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις για ακόμη ένα ηγετικό πόστο στην ΕΕ. Μία άλλη πιθανή υποψηφιότητα είναι αυτή του Σλοβάκου υπουργού Πέτερ Κάζιμιρ, ο οποίος παρόλο που δηλώνει σοσιαλιστής, συνήθως συντάσσεται με τον Β. Σόιμπλε. Με αυτά τα δεδομένα, πολλοί στη νότια Ευρώπη ενδέχεται να αναρωτηθούν αν τελικά είναι προτιμότερο να έχουν έναν συντηρητικό νοτιοευρωπαίο στην προεδρία του Eurogroup, αντί ενός κεντροαριστερού βορειοευρωπαίου. Σε αυτήν την περίπτωση, η υποψηφιότητα του Ισπανού Λουίς ντε Γκίντος δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, προς μεγάλη χαρά της Άγγελας Μερκελ που τον έχει υποστηρίξει δημοσίως. Οι συζητήσεις επί του θέματος θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες στις Βρυξέλλες, ενώ οι όποιες αποφάσεις μάλλον θα υιοθετηθούν μετά τις γαλλικές εκλογές, η έκβαση των οποίων θα ειναι καθοριστικής σημασίας. Το ενδεχόμενο να ζητήσει η Γαλλία την προεδρία της Ευρωζώνης δεν θα πρεπει να αποκλειστεί, κυρίως, αν δεν κερδίσουν οι δυνάμεις της Δεξιάς. Ούτε, άλλωστε, και η υπόθεση να στηρίξει η νέα γαλλική κυβέρνηση εκ νέου τον κ. Ντάισελμπλουμ για μία θητεία δυόμισι ετών, που αυτήν τη φορά θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης.