“Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές είναι ακόμα αρκετά μακριά σε αρκετά θέματα”, υποστηρίζει αξιωματούχος της Ευρωζώνης
Την αισιοδοξία του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου για οριστική συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της αξιολόγησης έως τις 7 Απριλίου δε φαίνεται να συμμερίζεται Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο οποίος υποστηρίζει πως η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές είναι μεγάλη.
“Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές είναι ακόμα αρκετά μακριά σε αρκετά θέματα”, δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στους δημοσιονομικούς της στόχους, στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά, καθώς και στις αποκρατικοποιήσεις και στα ενεργειακά.
Αυτή η έλλειψη προόδου σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα με το Reuters, σημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup πολύ δύσκολα θα εγκρίνουν μία πολιτική συμφωνία για εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε ακόμα ισχυρές αμφιβολίες και για το αν μπορεί να υπάρξει οριστική συμφωνία στις 7 Απριλίου, στο Eurogroup της Μάλτας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθούν οι διαπραγματεύσεις και τον Μάιο. Σε αυτήν την περίπτωση, η κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η 22η Μαΐου, όταν και είναι προγραμματισμένη μία ακόμα συνεδρίαση του Eurogroup.
Τσακαλώτος: Εφικτό να έχουμε συνολική συμφωνία στις 7 Απριλίου
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων. ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε ότι είναι εφικτό να υπάρξει συνολική συμφωνία με τους θεσμούς στο Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «χθες και σήμερα προχωρούν οι τηλεδιασκέψεις των τεχνικών κλιμακίων για τα ανοιχτά θέματα και προσέθεσε ότι αυτές οι τηλεδιασκέψεις θα έχουν ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ, ίσως αύριο το πρωί να υπάρξει μια ακόμη. Είπε επίσης ότι από το μεσημέρι της Παρασκευής θα υπάρξει μια ακόμη τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με τους θεσμούς».
«Στόχος είναι να κλείσουμε όσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε για να πάμε στο Eurogroup με ελάχιστα ανοιχτά ζητήματα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η καλύτερη εκδοχή είναι στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας «να έχουμε μια συνολική λύση για σχεδόν όλα τα θέματα, ένα από αυτά μπορεί να μην έχει λυθεί. Οπότε μετά μπορεί να γίνει μια πρώτη συζήτηση και για τη δημοσιονομική πορεία των πλεονασμάτων μετά το 2018, και την περιγραφή-συστηματικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ικανοποιεί την Ελλάδα και το ΔΝΤ».
Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό να γίνει μια συζήτηση για όλο το πακέτο, δηλαδή, μεταρρυθμίσεις μετά από το πρόγραμμα, «καλά» και «κακά» μέτρα, πλεονάσματα, μεσοπρόθεσμο πακέτο για το χρέος, για να μπορούμε να έχουμε μια οριστική συμφωνία για όλα τα θέματα στις 7 Απριλίου. «Αυτό το θεωρώ το πιο πιθανό σενάριο. Μπορεί να είναι πιο γρήγορα και καλύτερα. Αλλά νομίζω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ερωτηθείς ποιο εκτιμά ότι θα είναι το περιεχόμενο της συμφωνίας, ο υπουργός απάντησε: «Θα είναι μια συμφωνία ελπίζω, με δυσκολίες, με θετικές εκπλήξεις και δυσκολίες, την οποία θα πρέπει να κρίνουμε όλοι όταν την δούμε». Είπε ακόμη πως αν η συμφωνία ανοίξει τον δρόμο για το QE (ποσοτική χαλάρωση) θα δώσει χώρο στην κυβέρνηση και τη χώρα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να μπορεί να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα καταστήσουν αυτή την ανάπτυξη βιώσιμη.
«Είμαι αισιόδοξος για το 2017 και το 2018, αλλά αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο. Το πιο σημαντικό για τη χώρα μας είναι το μακροπρόθεσμο σκέλος. Δηλαδή, αυτή η χώρα να μην είναι δύο χρόνια, και μετά να ξαναπέσει στην ύφεση ή σε κατάσταση στασιμότητας, αλλά αυτή η ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και αυτό είναι το σημαντικότερο στοιχείο», είπε ο κ. Τσακαλώτος και επέμεινε ότι η ανάπτυξη πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ανάπτυξη προ της κρίσης και συγχρόνως να είναι και πιο δίκαιη και να νιώσει ο κόσμος ότι «σε αυτή την ανάπτυξη μπορεί να δει και το δικό του πρόσωπο».