Τα αντίμετρα συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές
Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ζητά η κυβέρνηση από τους δανειστές ως ένα από τα αντίμετρα που εκχωρήθηκαν όταν θυσιάστηκε το αφορολόγητο (που θα μειωθεί) και οι συντάξεις (που θα περικοπούν).
Η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει υπαναχωρήσει και από τις αρχικές της προτάσεις για τα αντίμετρα, που ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ και οι μετατάξεις προϊόντων σε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η Αθήνα συζητά με τους θεσμούς μέτρα για να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση υψηλότερων εισοδημάτων, μέσω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, ή –εναλλακτικά– της μείωσης των υψηλών συντελεστών φορολογίας εισοδήματος. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Αθήνα έχει συναινέσει στη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων, συζητώντας να κατέβει ο συντελεστής από το 29% σήμερα στο 26 – 27%.
Τα μέτρα αυτά, αν και κόντρα στις πολυσυζητημένες “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης, εξυπηρετούν τον πυρήνα των προτάσεων του ΔΝΤ που ζητά τα αντίμετρα να υπηρετούν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και όχι “δωράκια” της κυβέρνησης.
Οι θεσμοί, περιλαμβανομένου του ΔΝΤ, συμφωνούν μέρος των αντιμέτρων να αφορά την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων, αλλά θεωρούν ότι αυτά πρέπει να γίνουν μέσω του μηχανισμού του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό ύψος των μέτρων, οι θεσμοί επιμένουν στο 2% του ΑΕΠ, εκ των οποίων το 1% του ΑΕΠ να προέλθει απ’ τη μείωση του αφορολογήτου και το υπόλοιπο 1% του ΑΕΠ να προέλθει από την κατάργηση των προσωπικών διαφορών των συντάξεων. Η μόνη υποχώρηση που έχει γίνει εδώ εκ μέρους του ΔΝΤ είναι να εφαρμοστεί το 2019 μόνο η μείωση του αφορολογήτου και το 2020 η μείωση των συντάξεων. Για την τελευταία, όμως, το ΔΝΤ επιμένει να γίνει εφάπαξ και όχι σταδιακά.