Έντονη διένεξη ανάμεσα στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο στην ευρωζώνη
Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχε στο Βερολίνο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν η Ελλάδα, το μέλλον της ευρωζώνης, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη. Ο Πιέρ Μοσκοβισί συζήτησε θέματα που αφορούν την ευρωζώνη και με τον υποψήφιο του SPD για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς.
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου, σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, αναφέρει ότι έχει ξεσπάσει έντονη διένεξη ανάμεσα στον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ποιος θα έχει μελλοντικά τον πρώτο λόγο στην ευρωζώνη. Μια διένεξη για την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ESM.
O ESM, που διευθύνεται από τον Γερμανό Κλάους Ρέγκλινγκ, στηρίζει ήδη την Αθήνα με πιστώσεις και συμμετέχει στην επιτήρηση των μέτρων λιτότητας, το σχέδιο δε είναι να αντικαταστήσει το ΔΝΤ σε περίπτωση που αυτό αποχωρήσει από το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα. Στο μέλλον ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και να δίνει οδηγίες όχι μόνο σε υπερχρεωμένες χώρες όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και σε μέλη της ευρωζώνης όπως είναι η Γαλλία ή η Ιταλία.
Ο Σόιμπλε το υπαινίχθηκε ήδη σε συνεντεύξεις του, αλλά ο Γάλλος Μοσκοβισί δεν θέλει ούτε να το ακούει. Ο Επίτροπος θέλει να διατηρήσει στα χέρια του τον έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών και μάλιστα να ενισχύσει τον ρόλο της Κομισιόν. Αντιδρώντας προφανώς στον Σόιμπλε δήλωσε ότι η ευρωζώνη χρειάζεται το δικό της Γενικό Λογιστήριο και τον δικό της προϋπολογισμό.
Με τις δηλώσεις αυτές, εκτιμά η Tageszeitung, ξέσπασε ανοιχτά η διαμάχη για την εξουσία στην ευρωζώνη, ενδέχεται μάλιστα να κλιμακωθεί την Πέμπτη κιόλας στις Βρυξέλλες κατά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Εκεί θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για το μέλλον της ΕΕ και της ευρωζώνης, η δε γερμανική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει τα δικά της σχέδια για τη μεταρρύθμιση της Νομισματικής Ένωσης.
Αυτά τα γερμανικά σχέδια προκαλούν ήδη αντιδράσεις από κύκλους του ευρωκοινοβουλίου, αλλά και από τη Διεθνή Διαφάνεια. Επειδή ο ESM είναι προϊόν διακρατικών συμφωνιών δεν υπόκειται στο κοινοτικό δίκαιο και κατά συνέπεια ο έλεγχός του δεν υπάγεται στους δημοκρατικούς θεσμούς της ΕΕ.