Παπαδημητρίου: Το βάρος του χρέους, ανασταλτικός παράγοντας επενδύσεων

«Η προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους αποκτά τεράστια σημασία για τις αναπτυξιακές προοπτικές»

Για το μεγάλο στοίχημα να είναι η «βιώσιμη ανάπτυξη μέσω παραγωγικών επενδύσεων και εξαγωγών« και τη τη σημασία που θα έχει στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας η μείωση του χρέους, αναφέρθηκε ο ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
 
«Η ανάπτυξη στην Ελλάδα στηρίχτηκε τις προηγούμενες δεκαετίες στον κρατικό δανεισμό», σημείωσε, αναφέροντας πως πρόκειται για μία «πολιτική που είναι θεμελιώδης για τη σύγχρονη οικονομία». «Όμως», συνέχισε, «η εξάρτηση του κράτους από τον δανεισμό οδηγεί σε συσσωρεύσεις, επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και μακρόχρονα σε κρίση χρέους», το οποίο και παραμένει «το βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας».
 
Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έκανε μία αναδρομή στα δύο πρώτα προγράμματα προσαρμογής τα οποία στηρίχθηκαν στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Όπως εξήγησε, το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο έδωσαν βαρύτητα στην επιτυχία υψηλών πλεονασμάτων, επιλογή που αποδείχτηκε αργότερα «πόσο αποτυχημένη ήταν».
 
«Οι επιλογές εκείνες οδήγησαν σε φαύλο κύκλο και σε ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου. Και συμπλήρωσε: 
 
«Πολλοί ισχυρίζονταν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και τα υψηλά πλεονάσματα είναι η ενδεδειγμένη πολιτική. Τώρα όμως ισχυρίζονται ότι είναι καταστροφικοί αυτοί οι στόχοι». 
 
Φτάνοντας στο σήμερα και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε πως «προσπαθούμε να πείσουμε τους πιστωτές ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο». 
 
«Όμως δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ψήφισε τον Ν. 4270 για τον "κανόνα χρέους" το 2014. Κατά αυτόν η χώρα έχει δεσμευτεί για μείωση του χρέους και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα 20 χρόνια », πρόσθεσε. 
 
Ο ρόλος της ανάπτυξης στη μείωση του χρέους
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, είναι σημαντικό να δοθεί πρώτα έμφαση στην ανάπτυξη πριν από οποιαδήποτε άλλη πολιτική. Φέρνοντας σαν παράδειγμα την περίοδο 2001-2007, ο υπουργός Οικονομίας επισήμανε πως «η προσπάθεια για ελάφρυνση του χρέους αποκτά τεράστια σημασία για τις αναπτυξιακές προοπτικές». 
 
«Το μεγάλο στοίχημα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη μέσω παραγωγικών επενδύσεων και εξαγωγών. Όμως αυτή προϋποθέτει πέρα από το χρέος, και ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις που να ευνοούν το επιχειρηματικό περιβάλλον», είπε. 
 
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στο παρελθόν της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. «Το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής είχε», όπως εξήγησε, «συνέπεια αντί επενδύσεων να έχουμε αντιεπενδύσεις και αύξηση του βάρους του χρέους».
 
«Βασικός ανασταλτικός παράγοντας των επενδύσεων είναι το μεγάλο βάρος του χρέους», κατέληξε.