Η απαίτηση του ΔΝΤ είναι μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) από το 2019 και μετά µε ανοικτό το ενδεχόμενο για μέτρα από το 2018
Σε αδιέξοδο φαίνεται πως έχει οδηγήσει τη διαπραγμάτευση η εμμονή του ΔΝΤ στην επιβολή των δικών του θέσεων για σκληρά μέτρα. Από τη στιγμή που έφτασε στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, επέβαλε τη σκληρή ατζέντα στους άλλους τρεις δανειστές, φροντίζοντας να καταστήσει σαφές «ποιος είναι το αφεντικό».
Η κ. Βελκουλέσκου, όπως αναφέρουν πληροφορίες της εφημερίδας «Ειδήσεις», αμφισβήτησε τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς και απαίτησε να τελειώσει η διαπραγμάτευση μέσα στο Σαββατοκύριακο, χωρίς κενά και πιθανούς αστερίσκους. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, συγκρούστηκε με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όταν ο τελευταίος έφερε στο τραπέζι τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016, τα οποία δείχνουν καλύτερη επίδοση της οικονομίας από τους στόχους που είχαν τεθεί.
Οι εκπρόσωπος του ΔΝΤ φέρεται να τα έβαλε και με τους επικεφαλής των υπόλοιπων θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) γιατί «ανάγκασαν το Ταμείο να επανέλθει στη διαπραγμάτευση χωρίς να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία».
Η απαίτηση του ΔΝΤ είναι μέτρα 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) από το 2019 και μετά, µε ανοικτό το ενδεχόμενο για μέτρα από το 2018, ώστε να εξασφαλιστεί ότι θα πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
Μεταξύ των διαφωνιών που καταγράφονται μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών είναι και εκείνη για τον μηχανισμό ενεργοποίησης των αντίμετρων της λιτότητας. Οι δανειστές θέλουν τα αντίμετρα να ενεργοποιηθούν μόνο στις περιπτώσεις υπέρβασης των στόχων και η κυβέρνηση θέλει μέτρα και αντίμετρα λιτότητας να εφαρμόζονται ταυτόχρονα και σταδιακά. Μόνο στις περιπτώσεις που δεν πιάνονται οι στόχοι να αφαιρούνται θετικά μέτρα από το καλάθι.