Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, όμως μπορεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, υπογραμμίζει ο Κλάους Ρέγκλινγκ
Μία συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα είναι πιθανό να επιτευχθεί τον Μάρτιο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, μία δήλωση που αφήνει να εννοηθεί ότι στο επικείμενο Eurogroup της Δευτέρας που κατά τον ίδιο “θα είναι σύντομο σε διάρκεια” δεν θα υπάρξει συμφωνία, όμως αυτό μπορεί να γίνει στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, στις 20 Μαρτίου.
Ο ίδιος αξιωματούχος επεσήμανε πως λίγα από τα συμφωνηθέντα της προηγούμενης αξιολόγησης έχουν υλοποιηθεί, ενώ ανέφερε πως οι δανειστές της χώρας διαφωνούν ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019.
Παράλληλα, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα, το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εκτίμησε, επίσης, ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.
Ωστόσο, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνισε πως όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι «δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Ευμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.
Tέλος, ερωτηθείς εάν σε περίπτωση συμφωνίας θα μπορούσαμε να αναμένουμε ένα έκτακτο Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Όπως είπε, έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».
Ρέγκλινγκ: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα αν θέλει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τόνισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Μόναχο.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της ομιλίας του, που επικαλείται το Reuters, ο Ρέγκλινγκ παρατήρησε πως τα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης είναι επιτυχημένα, καθώς τέσσερις από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε αυτά τα ολοκλήρωσαν με επιτυχία (Ιρλανδία, Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία). “Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά δεν ήταν η έκταση των προβλημάτων τόσο μεγάλη και η διοίκηση τόσο αδύναμη, όσο στην Ελλάδα”, σχολίασε ο Ρέγκλινγκ.
“Όμως η Ελλάδα μπορεί κι αυτή να ανακάμψει και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα”, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.