Μείγμα μεταρρυθμίσεων με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο ζητά η Αθήνα.
«Είμαι σίγουρος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ένας σημαντικός εταίρος σε μια συμμαχία της λογικής που χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις κάμερες κατά τη συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είναι ώρα να αναγνωρίσουν όλοι τις θυσίες του Ελληνικού λαού. Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, αλλά φτάνει με τη λιτότητα», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως φαίνεται ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο ζητά η Αθήνα.
Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα στοιχεία που έδειξαν επιστροφή της οικονομίας σε ανάκαμψη και στην υπεραπόδοση στα έσοδα, που δημιουργούν αισιοδοξία για φετινή χρονιά και η οποία αποτυπώθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν.
«Μπορεί να είναι καταστροφική μια συζήτηση για μέτρα ακόμα και ενός ευρώ», υποστήριξε. Όπως είπε, μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις αλλά και για μείγμα με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
«Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά. Υπήρξε ανάπτυξη αντί για ύφεση το 2016 και οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάπτυξη», απάντησε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Στα δημοσιονομικά υπήρξε υπεραπόδοση, τόσο το 2015 όσο και το 2016. Πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει φέτος και το 2018, πρόσθεσε. Όλα πρέπει να γίνουν με βάση τους πραγματικούς αριθμούς, τόνισε.
Όπως είπε, το Eurogroup μπορεί να θέσει τις παραμέτρους της συμφωνίας. «Με λίγη προσπάθεια από όλους μπορούμε να τα καταφέρουμε» ανέφερε.
Απαντώντας στην αιχμή του πρωθυπουργού για τη λιτότητα, τόνισε ότι θέλω να δουν οι Έλληνες φως στο τούνελ της λιτότητας. «Κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Πρέπει να υπάρξει ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων, για να είναι η ελληνική οικονομία ελκυστική. Η εμπιστοσύνη είναι σημαντική για την οικονομία. Πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία», επεσήμανε.
Σημείωσε ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, μαζί με το ΔΝΤ.