Οι τρεις λόγοι για τους οποίους ακόμα κι αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ, δεν πρέπει να ανησυχούμε και τόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό αναλυτή του Economist
Το Brexit δεν είναι παρά το... μικρό αδελφάκι του Grexit, το οποίο Grexit μολονότι δε μονοπωλεί πια το ενδιαφέρον, όπως έγινε αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο δεν έχει απομακρυνθεί. Αυτό εκτιμά ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής του περιοδικού Economist, Σάιμον Μπάπτιστ, σε ανάλυσή του για τις πιθανότητες αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως επισημαίνει, το ελληνικό χρέος δεν είναι καν σε έναν δρόμο που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να παραμείνει βιώσιμα στην ευρωζώνη. “Και τώρα που το περισσότερο ελληνικό χρέος ουσιαστικά οφείλεται σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς, η χώρα είναι όμηρος της τύχης των λαϊκιστικών πολιτικών κινημάτων που ενισχύονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες”, αναφέρει.
“Αν και πιστεύουμε πως οι πιθανότητες υπέρ του Grexit μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια είναι περισσότερες από την αποφυγή του, υπάρχουν κάποιοι λόγοι να είμαστε λιγότερο ανήσυχοι απ' ό,τι στο παρελθόν”, σημειώνει πάντως ο Μπαπτίστ και εξηγεί:
“Ο πρώτος είναι ότι, με δεδομένο πως τα χρέη της Ελλάδας είναι κυρίως προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μία ελληνική χρεοκοπία πλέον συνοδεύεται από ένα χαμηλότερο ρίσκο άτακτης χρεοκοπίας και επιρροής του υπόλοιπου οικονομικού συστήματος.
Ο δεύτερος λόγος είναι πως η προοπτική του Grexit δεν προκαλεί το ίδιο σοκ που προκαλούσε πριν από κάποια χρόνια, καθώς εταιρείες, νοικοκυριά και κυβερνήσεις έχουν ήδη προβεί σε ορισμένα βήματα ώστε να περιορίσουν την έκθεσή τους.
Ο τρίτος λόγος είναι πως μετά από έξι χρόνια σχεδόν μόνιμης ύφεσης, όλο και περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν ότι το οικονομικό κόστος της εκ νέου αλλαγής νομίσματος, δεν μπορεί να είναι χειρότερο από όσα περνούν ήδη”.