Οι δύο επιλογές της κυβέρνησης είναι υποχώρηση έναντι των δανειστών ή εκλογές, εκτιμά ο αρθρογράφος Τζον Φόλεϊ
“Ποιος ωφελείται αν η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών στα χρέη της; Ούτε οι πιστωτές της, ούτε και η απείθαρχη κυβέρνηση”, σημειώνει σε ανάλυσή του για την κατάσταση στη χώρα μας και το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές ο αρθρογράφος του Reuters Τζον Φόλεϊ, εξηγώντας γιατί πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να έχει... τα χάλια της, αλλά δεν είναι στο χείλος του γκρεμού.
Ο Φόλεϊ εκτιμά ότι “οι τεταμένες συζητήσεις για το αν η χώρα αξίζει την επόμενη δόση του προγράμματος των 86 δις ευρώ θα ολοκληρωθούν φιλικά πριν έρθει η πληρωμή περίπου 6 δις ευρώ τον Ιούλιο”, ενώ αποδίδει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις στην “παράλογη” στάση όλων των πλευρών.
“Η Γερμανία, εκ των πραγμάτων κύριος πιστωτής, αρνείται να προχωρήσει αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κάνει το ίδιο, ακόμα και αν αυτό προσφέρει όλο και λιγότερα στο τραπέζι. Το ίδιο το ΔΝΤ επιμένει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα πρέπει να αναλάβει πολιτικά τοξικές δεσμεύσεις προκειμένου να πετύχει έναν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να περικόψει γενναιόδωρες συντάξεις ή να μειώσει το υπερβολικά υψηλό αφορολόγητο της χώρας”, σημειώνει.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι ποιος θα υποχωρήσει. “Αν το ΔΝΤ υποχωρήσει, θα φανεί αδύναμο, αλλά αν αποχωρήσει ο θεσμός θα μοιάζει σαν να μην ενδιαφέρεται για την Ευρώπη. Η Γερμανία θα έπρεπε να πάει πάλι στο κοινοβούλιό της για να λάβει νέα έγκριση για ένα βελτιωμένο ελληνικό σχέδιο διάσωσης – ένα ιδιαίτερα δύσκολο αίτημα σε μία εκλογική χρονιά”, παρατηρεί ο αρθρογράφος του Reuters, τονίζοντας πως η επόμενη κίνηση ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. “Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματικά αισθάνεται ότι οι δανειστές ζητούν υπερβολικά πολλά, μπορεί να προκηρύξει εκλογές. Αυτό θα μεταβίβαζε πιθανότατα την εξουσία στο αντίπαλο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που ίσως να μπορέσει να πείσει τους δανειστές να μαλακώσουν τη στάση τους. Αντίστοιχα, μία νέα κυβέρνηση πιθανόν να κληρονομήσει τα ίδια προβλήματα”, επισημαίνει.
Πάντως, κατά τον Φόλεϊ, οι επενδυτές δεν φαίνονται να πιστεύουν στο χειρότερο δυνατό σενάριο της κατάρρευσης, καθώς τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα παραμένουν σε επίπεδα σχετικά χαμηλά, και η σχετικά χαλαρή αυτή στάση των αγορών σημαίνει ότι περιμένουν είτε να κάνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε να αποχωρήσει από την εξουσία.
“Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει μία άμεση στάση πληρωμών. Όμως για μία χώρα που το ΔΝΤ αναμένει ότι θα εμφανίζει διψήφια ποσοστά ανεργία “για αρκετές δεκαετίες”, οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ανακούφιση δεν προσφέρει μεγάλη ηρεμία”, καταλήγει.