Παπαδημητρίου: Δεν μπορούν να ψηφιστούν προληπτικά μέτρα

Το ΔΝΤ αποδείχτηκε εντελώς λάθος στις προβλέψεις του, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας

«Δεν μπορούν να ψηφιστούν μέτρα που αφορούν περίοδο μετά από δυο χρόνια τα οποία, μάλιστα, βασίζονται σε εκτιμήσεις του ΔΝΤ, ειδικά όταν το ταμείο στις προβλέψεις του αποδείχτηκε εντελώς λάθος», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, αναφερόμενος στην αξιολόγηση, στο πλαίσιο διαλόγου που αναπτύχθηκε στην εκδήλωση "The World in 2017 Gala Dinner" του περιοδικού Economist.

Ο κ. Παπαδημητρίου στην ομιλία του επεσήμανε πως η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης ήδη από το 3ο τρίμηνο του 2016 και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το τέλος της ύφεσης θα οριστικοποιηθεί με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που θα επιτρέψει την αύξηση της ρευστότητας που τόσο ανάγκη έχει η ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός, αναπτύσσοντας το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις-κλειδιά που έχουν προγραμματιστεί και ήδη έχουν ξεκινήσει με σκοπό να οδηγήσουν τη χώρα στην έξοδο από την πολυετή ύφεση. Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων, η επιτυχής απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιείται αυτή τη διετία, σε συνδυασμό με τα χρηματοδοτικά μέσα, της ΕΤΕπ και του Προγράμματος Γιουνκέρ θα συμβάλλουν καταλυτικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Κλείνοντας ο κ. Παπαδημητρίου μίλησε για την ανάγκη ανάκτησης εμπιστοσύνης, αλλά και αναγνώρισης παράλληλα της προόδου που έχει γίνει στην ελληνική οικονομία, ενώ τόνισε ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να είναι με όρους όχι μόνον οικονομικής αλλά και κοινωνικής βιωσιμότητας. Γιατί η μεν Ελλάδα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις, παλινδρομήσεις και περιπέτειες. Η δε Ευρώπη έχει ανάγκη να συσφίξει τις γραμμές της και να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της αποφεύγοντας μία νέα διαλυτική αυτή τη φορά, συστημική κρίση».

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι ο νέος υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ είναι ο ίδιος επενδυτής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα του Ελληνικού έχει "κολλήσει" σε θέματα δασολογίου, όμως ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για την προώθηση του σχεδίου. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα έχει συναντήσεις γι' αυτό το θέμα με υψηλόβαθμα στελέχη της Lamda.

Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις στην Αμερική, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι κάποιες πτυχές της πολιτικής Τραμπ μπορεί να αποδειχτούν θετικές, όπως η επένδυση σε δημόσια έργα ή η αύξηση των ημερομισθίων με τη στήριξη της εργασίας, ενώ η ενδεχόμενη αύξηση των μισθών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση εισαγωγών από την οποία μπορεί να ωφεληθεί η Ελλάδα.