Απεμπλοκή της β' αξιολόγησης βλέπει η κυβέρνηση αν αποχωρήσει το Ταμείο
Θετικά βλέπει η κυβέρνηση την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας ότι έτσι θα υπάρξει απεμπλοκή για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Η τελευταία πρόταση που διατυπώθηκε δημοσίως από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τουλάχιστον στο σκέλος της αποχώρησης του ΔΝΤ ικανοποιεί την Ελλάδα, βέβαια η κυβέρνηση δεν διαρρέει τι λέει σχετικά με όσα ανέφερε ο Β. Σόιμπλε για νέο μνημόνιο και για τον ρόλο του ESM που ελέγχεται από το Βερολίνο.
«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα».
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας για πρώτη φορά σε συνέντευξή του αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να φύγει το ΔΝΤ και περιγράφει τη δική του εναλλακτική για την πορεία της Ελλάδας.
Η φυγή του ΔΝΤ όμως από το ελληνικό μνημόνιο δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα σημάνει νέα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση.
Το ενδεχόμενο υπογραφής νέας «ευρωπαϊκής» συμφωνίας, ενός μνημονίου δηλαδή χωρίς το ΔΝΤ, θα φέρει νέα μέτρα τα οποία μπορεί να φτάνουν στα 4,5 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ ή να διαμορφωθούν λίγο χαμηλότερα.
Σε κάθε περίπτωση για να γίνει αυτό θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις για το νέο μνημόνιο και παραμένει άγνωστο σε ποια κατάσταση θα βρίσκεται η ελληνική οικονομία όταν πέσουν οι υπογραφές.
Να σημειωθεί ότι ο ESM που κατά τον Σόιμπλε θα μπορούσε να πάρει τη θέση του ΔΝΤ ελέγχεται πλήρως από τους Γερμανούς, οπότε οι ίδιοι θα επιβάλλουν με μεγάλη άνεση όσα θέλουν.
Μιλώντας εφ'όλης της ύλης στην Süddeutsche Zeitung ο κ. Σόιμπλε εκτιμά ότι, θεωρητικά, μπορεί να συνεχιστεί το τρίτο πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο και να αναλάβει τον αντίστοιχο ρόλο ο ESM.
«Τότε τα συμφωνημένα θα έπρεπε να διασφαλιστούν πιο αποτελεσματικά» προσθέτει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας ότι οι κανόνες της ευρωζώνης δεν επιτρέπουν σε μια χώρα ή ομάδα χωρών να αναλάβουν τις οικονομικές υποχρεώσεις μιας άλλης.
«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» υπογραμμίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ερωτηθείς για το αν η Ευρωζώνη θα μπορούσε να συνεχίσει μόνη της το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επισήμανε ότι: «Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά».
«Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής» συμπλήρωσε.