Στην πίεση του χρόνου αποδίδει το έλλειμμα επικοινωνίας με τους θεσμούς για τις παροχές Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών
Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τους δανειστές προτού προχωρήσει στις ανακοινώσεις για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από την προσφυγική κρίση, φέρεται να παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας το πρωί με Γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του στην ιστοσελίδα του το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
“Η Ελλάδα παραδέχεται την έλλειψη επικοινωνίας”, τιτλοφορείται το δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε στους Γερμανούς βουλευτές πως ο λόγος για τον οποίο δεν ενημερώθηκαν οι θεσμοί για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα ήταν η πίεση του χρόνου, καθώς όπως είπε έπρεπε να αποφασιστούν άμεσα οι πρόσθετες παροχές, ώστε να μπορούν να προσμετρηθούν στον προϋπολογισμό του 2016, από την υπέρβαση των εσόδων του οποίου άλλωστε καλύπτονται.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο ίδιος είναι οικονομολόγος και όχι λογιστής, “αλλά βλέπω όλο και περισσότερο ότι η λογιστική μπορεί να προκαλέσει προβλήματα”.
Πάντως, το Spiegel επισημαίνει πως ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στις συνομιλίες του με τους Γερμανούς βουλευτές ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο παραδέχθηκε πως θα έπρεπε προηγουμένως να έχει ενημερώσει τους πιστωτές της.
Μαξίμου: Κανένα επικοινωνιακό λάθος δεν παραδέχθηκε ο Τσακαλώτος
Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ωστόσο πως κανένα "επικοινωνιακό λάθος" δεν παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές στο Βερολίνο.
Ερωτηθείς ειδικότερα ο υπουργός, εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως πάντα η διαβούλευση είναι καλή, ωστόσο κάποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία.
Και πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
- Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.
- Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη. Τα χρήματα για τους χαμηλοσυνταξιούχους έπρεπε να δοθούν άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Σε κάθε περίπτωση», σημείωναν οι ίδιες πηγές, «η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει! Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία».
Ευρωπαίος αξιωματούχος: Σε πολιτικό επίπεδο η λύση
Εν τω μεταξύ, καλά πληροφορημένος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε σήμερα στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η λύση του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τις ενστάσεις που υπήρξαν στο πλαίσιο του Eurogroup σε σχέση με τα μέτρα θα πρέπει να αναζητηθεί στο πολιτικό επίπεδο, και όχι στο επίπεδο των τεχνοκρατών.
Ο ίδιος επισήμανε ότι από νομικής άποψης το ζήτημα της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού δημοσίου χρέους που έχουν ήδη εγκριθεί από την ευρωζώνη, δεν συνδέεται με το ζήτημα της εφαρμογής των αποφάσεων που ανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Από τη στιγμή που το κάθε κράτος-μέλος έχει τη δίκη του ανάγνωση της εκτίμησης στην οποία κατέληξαν οι θεσμοί, σε σχέση με τη συμβατότητα των πρόσφατων μέτρων της κυβέρνησης προς τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, η επίλυση της διαφοράς θα έχει πολιτικό και όχι τεχνικό χαρακτήρα, προσέθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.