Δυναμικά έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας υπέρ των κλάδων που παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά-εμπορεύσιμα προϊόντα, με ταυτόχρονη ταχεία υποχώρηση των κλάδων που παράγουν προϊόντα (αγαθά και υπηρεσίες) που δεν είναι εμπορεύσιμα διεθνώς, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Alpha Bank.
Πάντως, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών το 2012 “δείχνουν ότι ήδη βρισκόμαστε αναμφισβήτητα στη σωστή πορεία”. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι “η εντυπωσιακή πορεία βελτίωσης του εξωτερικού Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο 2012, όπου σημειώθηκε πτώση του ελλείμματος αυτού κατά -53,3% σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας στην περαιτέρω
μείωση του ελλείμματος στο 10μηνο12 στα € 2,57 δισ”.
“Είναι γεγονός, ότι αυτή η πορεία αναδιάρθρωσης της Ελληνικής οικονομίας υπέρ της ανάπτυξης με στήριγμα στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, λαμβάνει έως σήμερα χώρα σε ένα εξαιρετικά δυσμενές οικονομικό περιβάλλον αδικαιολόγητα μειωμένων προσδοκιών για την έγκαιρη έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη στο μέλλον. Αυτό το περιβάλλον μας οδήγησε στην υπέρμετρα μεγάλη πτώση των εγχώριων δαπανών για επενδύσεις και κατανάλωση και σε άσκηση ασφυκτικής πίεσης στις επιχειρήσεις για μείωση της παραγωγής τους και του εργατικού τους δυναμικού και, σε πολλές περιπτώσεις, για έξοδό τους από την αγορά. Έτσι, το κόστος της αναδιάρθρωσης της οικονομίας και της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο εμφανίζεται με μεγάλη αύξηση της ανεργίας και υπέρμετρη, πολλές φορές, μείωση των εγχώριων εισοδημάτων, έχει ήδη λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις”, παρατηρούν οι αναλυτές της τράπεζας.
“Ωστόσο”, εξηγούν, “σε αυτή την πραγματικότητα, η δυνατότητα εξόδου από την κρίση έχει ήδη ενισχυθεί από τις εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών και στη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, όπως επίσης αναλύεται στη συνέχεια. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε με πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας τα οποία ελάχιστα έχουμε εκμεταλλευτεί έως σήμερα. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με στήριγμα την ανακτηθείσα διεθνή ανταγωνιστικότητα των ξεχωριστών και υψηλής ποιότητας εγχωρίως παραγομένων προϊόντων μας”.