Τι ισχύει για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου και ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος
Αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές των καταναλωτών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, φέρνει το σχέδιο νόμου για τη διευρυμένη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών, προπληρωμένων καρτών και e-banking.
Το σχέδιο νόμου δημοσιεύει σήμερα η «Real News», και σύμφωνα με το ρεπορτάζ πρόκειται για το τελικό κείμενο που έχει προκύψει μετά την πολύμηνη διαβούλευση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους δανειστές.
Αναλυτικά οι αλλαγές:
- Αγορές άνω των 500 ευρώ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω e-banking.
- Οι δαπάνες που θα πρέπει να πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα για να «χτίζουν» αφορολόγητο θα πρέπει να κυμαίνονται από 10% έως 20% των ετήσιων εισοδημάτων τους.
- Οι φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες δαπάνες για να «χτίσουν» αφορολόγητο όριο θα καλούνται να καταβάλουν περισσότερους φόρους, για τη διαφορά που προκύπτει με συντελεστή 22%.
- Οι ιατρικές δαπάνες θα συνυπολογίζονται για τον προσδιορισμό του ποσού μείωσης φόρου, μόνο όταν πληρώνονται με τη χρήση πλαστικού χρήματος.
- Εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου, μεταξύ άλλων, οι υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί υπηρετούν σε κρατικές υπηρεσίες που βρίσκονται στο εξωτερικό, όσοι υπηρετούν στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσοι διαμένουν σε οίκους ευγηρίας και σε ψυχιατρικά καταστήματα, καθώς και οι φυλακισμένοι.
- Οι επαγγελματίες που δεν θα αποδέχονται πληρωμές μέσω καρτών θα πρέπει να το αναγράφουν σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος και στο ταμείο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πληρώνουν πρόστιμο 1.000 ευρώ.
- Όσοι κάνουν συναλλαγές με πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, με το σύνολο των διανεμόμενων χρηματικών ποσών και δώρων να μην ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.