Η ελληνική πλευρά τονίζει την ανάγκη η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές
Ένα πολύ μεγάλο βήμα εκ μέρους της κυβέρνησης έγινε σήμερα στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και καθώς ήδη έχει υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία ως προς τον μηχανισμό που θα δημιουργηθεί, στη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, Ενέργειας Γ. Σταθάκης και Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής, έγινε αναλυτική συζήτηση προκειμένου να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη στήριξης της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων και διασφάλισης του Δημοσίου ως προς τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν οι επιχειρήσεις.
Βασικό ζητούμενο είναι επίσης να διασφαλιστεί η ίση αντιμετώπιση όλων των πιστωτών, σύμφωνα με την κυβερνητική θέση.
Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση, με την οποία έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα προκειμένου να βρεθεί η επιδιωκόμενη ισορροπία. Προφανώς υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες τις επόμενες ημέρες θα συζητηθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ώστε το νομοσχέδιο να λάβει την τελική μορφή του, καταλήγει η κυβερνητική πηγή.
Τα εργασιακά
Εξάλλου, συνεχίστηκε σήμερα η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, τις οποίες εξέθεσε. Από την πλευρά τους, οι δανειστές άκουσαν τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, ζητώντας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διευκρινιστικά στοιχεία.
Το "αγκάθι" στην Παιδεία
Το τριετές σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, αλλά και ο νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, με κλιμάκιο των Θεσμών.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου, το κλίμα ήταν «πάρα πολύ καλό» σχετικά με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τριετές πλάνο, το οποίο αναμένεται να προχωρήσει χωρίς εμπόδια από πλευράς θεσμών. Ωστόσο, το «αγκάθι» της συνάντησης ήταν, για ακόμη μια φορά, το θέμα της διάταξης του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση, που αφορά στις απολύσεις των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα πάντα με πηγές του υπουργείου, ο κ. Γαβρόγλου επαναδιατύπωσε τη θέση που είχε διατυπώσει στο παρελθόν και ο κ. Φίλης, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή, αφού πλέον είναι ψηφισμένος νόμος του κράτους.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το νόμο Φίλη, οι απολύσεις εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ένα ιδιωτικό σχολείο για περισσότερα από δύο χρόνια, θα παραπέμπονται για κρίση σε συμβούλιο εκπαιδευτικών στα πρότυπα των δημοσίων σχολείων. Η διάταξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίθεση, όχι μόνο των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων, αλλά και των Θεσμών, καθώς θεωρήθηκε «προάγγελος» για επέκταση και σε άλλους τομείς της ιδιωτικής οικονομίας.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα πάντως, αναμένεται να υπάρξει συνέχεια, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί σύντομα και νέα συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τους Θεσμούς.