"Η Ελλάδα και οι χώρες του Αραβικού κόσμου συνδέονται με μια ξεχωριστή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης", τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ
“Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον έχει πλέον σταθεροποιηθεί”, τόνισε στην ομιλία του στην Ευρω-αραβική Σύνοδο της Αθήνας ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνοντας πως στη διάρκεια των τελευταίων ετών η χώρα κατάφερε να περιορίσει δραστικά τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές ανισορροπίες, που συνδέθηκαν με την εκδήλωση της κρίσης.
Ο κ. Μίχαλος παρατήρησε ότι μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές κινήσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ως κάποιες από τις σημαντικότερες τις αλλαγές στην αγορά εργασίας, οι οποίες όπως σημείωσε είχαν ως στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας του θεσμικού πλαισίου και της κινητικότητας των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι θετικά μεταρρυθμιστικά βήματα έχουν γίνει και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την άρση εμποδίων στον ανταγωνισμό.
Τόνισε εξάλλου πως η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει ένα αναπτυξιακό άλμα στα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, και η πορεία αυτή μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά, στο βαθμό που θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από τομείς. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του χρέους, υπογραμμίζοντας ότι “η ρύθμιση της βιωσιμότητας του χρέους θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς τη χώρα, με άμεσο επακόλουθο τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και την ενίσχυση των επενδυτικών ροών. Παράλληλα, η ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψει την αναπροσαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας, η οποία αναγνωρίζεται πλέον και από το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως σημαντικό εμπόδιο στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”.
Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο, τόνισε: “Η Ελλάδα και οι χώρες του Αραβικού κόσμου συνδέονται με μια ξεχωριστή σχέση φιλίας και αλληλοεκτίμησης, η οποία στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της πολιτισμικής και θρησκευτικής ταυτότητας κάθε λαού. Θεωρούμε δεδομένη τη διάθεση των αραβικών χωρών να αναβαθμίσουν την οικονομική τους σχέση με την Ελλάδα και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που παρέχει, ως σταυροδρόμι ανάμεσα στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Παρευξείνιου Τόξου. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται από το ενεργό ενδιαφέρον που έχει ως τώρα εκδηλωθεί, για επενδύσεις στη χώρα μας”.