"Αν θέλουμε από την κρίση αυτή να προκύψει μια καλύτερη Ελλάδα, πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε ανάμεσά μας", τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ
Στην Ελλάδα “που εμπνέει και δημιουργεί” αναφέρθηκε σε ομιλία του στην εκδήλωση του Greek Economic Forum με τίτλο “GREEKS OF THE WORLD WELCOME HOME” ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, επαινώντας τους νέους ανθρώπους που “αποφάσισαν να δώσουν τη δική τους μάχη, για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Αποφάσισαν να μην εγκαταλείψουν, αλλά ούτε και να συμβιβαστούν με μια Ελλάδα που πληγώνει και απογοητεύει. Αποφάσισαν να μπουν μπροστά και να βοηθήσουν”.
Η Ελλάδα αυτή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “εκφράζεται από τους χιλιάδες Έλληνες που διαπρέπουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο: στις επιστήμες, στην επιχειρηματικότητα, στον πολιτισμό, στην ανθρωπιστική δράση. Εκφράζεται από τους ανθρώπους που αγωνίζονται καθημερινά στον επιχειρηματικό στίβο. Από επιχειρηματίες και στελέχη που συνεχίζουν, κόντρα στην κρίση, να στοχεύουν ψηλά, να καινοτομούν και να πετυχαίνουν. Από τους ανθρώπους που δίνουν ζωή σε νέες επιχειρηματικές ιδέες, που τολμούν να υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και να ανοίγουν νέους δρόμους στην αγορά. Η Ελλάδα που εμπνέει εκφράζεται όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από την τεράστια κινητοποίηση επιχειρήσεων και Κοινωνίας Των Πολιτών, στον τομέα της αλληλεγγύης και της προσφοράς”.
Ο κ. Μίχαλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, τόσο σε επίπεδο οικονομίας και παραγωγικής συγκρότησης, όσο και σε επίπεδο κουλτούρας, αντιλήψεων και προτύπων. Τόνισε ότι για να επιστρέψουν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό δεν φθάνουν μόνο τα κίνητρα για την επιστροφή τους, αλλά “πρέπει να δημιουργήσουμε και ένα περιβάλλον που θα δικαιώσει την επιλογή τους. Ένα περιβάλλον που θα αξίζει στις ικανότητες και στις φιλοδοξίες τους. Χρειαζόμαστε ένα βιώσιμο περιβάλλον για δημιουργία και προκοπή”.
Όπως τόνισε, αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων:
1. Σύγχρονο, σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς
2. Απλούστερες και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης επενδύσεων, ειδικά σε κλάδους με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την απασχόληση
3. Ολοκλήρωση και εκσυγχρονισμός των ρυθμιστικών πλαισίων που καθορίζουν περιβαλλοντικούς όρους και χρήσεις γης.
4. Αναβάθμιση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος. Η οποία περιλαμβάνει, εκτός της σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα, και την ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, όπως εταιρείες διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων, εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών, αλλά και σχήματα μαζικής χρηματοδότησης.
5. Επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στις αγορές.
6. Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, ώστε να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, όπως το real estate και ο τουρισμός.
7. Τέλος, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ένα μοντέλο στρατηγικής συνεργασίας κράτους – επενδυτή, στα πρότυπα του διεθνούς αεροδρομίου της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ώριμες επιχειρηματικές προτάσεις, σε τομείς όπως η εφοδιαστική αλυσίδα, οι μεταφορές και η ενέργεια, που μπορούν να αξιοποιηθούν με χρήση αυτού του μοντέλου και να δώσουν παράλληλα, ένα θετικό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
"Αν θέλουμε από την κρίση αυτή να προκύψει μια καλύτερη Ελλάδα, πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε ανάμεσά μας. Για να αλλάξουμε όσα μας απογοητεύουν. Για να αναδείξουμε και να στηρίξουμε όλα αυτά που αξίζουν. Όλα αυτά που μπορούν να δώσουν στη χώρα, στην οικονομία και στην κοινωνία μας μια νέα πνοή", σημείωσε ο κ. Μίχαλος, συγχαίροντας τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και όλα τα στελέχη του Greek Economic Forum για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στον τόπο.