Κόκκινες κάρτες βγάζει το ΔΝΤ στην Ελλάδα σε πόρισμά του για τη μεταρρύθμισης της φορολογικής διοίκησης και τη διαχείριση του ΦΠΑ που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Μεταξύ άλλων το Ταμείο προτείνει να δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης φορολογικών οφειλών με απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών. Η σχετική έκθεση συντάχθηκε το Νοέμβριο και βασίσθηκε στα αποτελέσματα επίσκεψης κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα στο διάστημα 16 -22 Οκτωβρίου.
Στα βασικά συμπεράσματα της μελέτης περιλαμβάνονται τα εξής:
Οι στόχοι είσπραξης οφειλών και ελέγχων δεν επιτυγχάνονται. Από συνολικές φορολογικές οφειλές 53 δισ. ευρώ εισπράξιμες είναι το 15%-20%, ενώ 2,3 εκατομμύρια πολίτες έχουν οφειλές μικρότερες των 3.000 ευρώ.
-Οι εργασίες ελέγχου προσώπων υψηλού καθαρού πλούτου και ελευθέρων επαγγελματιών υψηλού εισοδήματος έχουν πέσει σε απραγία και πρέπει να ενεργοποιηθούν εκ νέου και να επαναπροσδιοριστούν το 2013, ώστε να τεθεί μεγαλύτερος στόχος για τα προσδοκώμενα έσοδα.
-Η αποστολή συμπέρανε πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες στον ΦΠΑ και ότι υπάρχουν μόνον λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη της απάτης στον Φόρο Προστιθεμένης Αξίας. Όπως ενδεικτικά αναφέρεται περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ.
Στο πλαίσιο αυτό το κλιμάκιο του ΔΝΤ συστήνει :
-Να δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές στα συστήματα αναγκαστικής είσπραξης φορολογικών οφειλών με απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών.
-Οι μεγαλύτερες ΔΟΥ να αναλάβουν τις μελλοντικές εργασίες για την είσπραξη οφειλών.
-Να διευρυνθεί το φάσμα των υποθέσεων της μονάδας μεγάλων οφειλετών.
-Να επαναπροσδιορισθεί το πρόγραμμα ελέγχων ώστε οι έλεγχοι ελευθέρων επαγγελματιών να επικεντρωθούν σε υψηλού εισοδήματος επαγγελματίες όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι.
-Να δρομολογηθεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή των μικροεπιχειρήσεων στον ΦΠΑ.
-Να αναλάβει ειδική ομάδα την αρμοδιότητα για τη συνολική παρακολούθηση των εσόδων από το ΦΠΑ , η οποία θα καταρτίζει και ειδικές εισηγήσεις.
-Να εφαρμοσθεί μια ταχεία διαδικασία για τη διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.
-Να αναλάβει ειδική ομάδα την αρμοδιότητα εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ.
-Να εφαρμοσθεί αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή ΦΠΑ που θα βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου.