Αλλάζει η διάθεση των Ευρωπαίων απέναντι στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με το πρακτορείο MNI
Μυστική συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των Θεσμών για την Ελλάδα αποκαλύπτει το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, την ώρα που οι διαφωνίες μεταξύ Ευρωπαίων εταίρων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος εξακολουθούν να είναι σοβαρές.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το MNI, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, και σε αυτήν συμμετείχαν οι Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Μπενουά Κερέ (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), Μάρκο Μπούτι (Κομισιόν) και Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM), οι οποίοι συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η εικόνα που μεταφέρουν οι πηγές του MNI είναι αυτή ενός “πολιτικού αδιεξόδου”, καθώς οι διαφωνίες για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος παραμένουν και δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο πρόγραμμα. Μάλιστα, οι πληροφορίες του MNI αναφέρουν πως πλέον και μεταξύ των Ευρωπαίων, που μέχρι πρότινος επέμεναν ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη, είναι μειωμένη η διάθεση απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό, ενώ προγραμματίζεται και νέα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των Θεσμών.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σενάριο που είχε ακουστεί παλαιότερα, αλλά τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν αποδέχονταν: να παραμείνει το ΔΝΤ σε συμβουλευτικό μόνο ρόλο, αλλά να μη συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελε και ο ίδιος ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος υποστηρίζει πως η πολιτική “κόπωση” σε Ελλάδα και Ευρώπη θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος.
Από τη στιγμή άλλωστε που το Βερολίνο διαμηνύει πως δεν είναι διατεθειμένο να εμπλακεί σε καμία συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν τις εκλογές του φθινοπώρου του 2017, είναι φανερό ότι σε αυτό το θέμα τουλάχιστον είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει προσέγγιση με τις θέσεις του ΔΝΤ και της Ουάσινγκτον, που πιέζουν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό.