“Ένας χρόνος σε μία λέξη: Grexit” τιτλοφορείται ένα άρθρο-σχόλιο του Ραλφ Άτκινς στους Financial Times, το οποίο αναφέρεται στο “εφιαλτικό σενάριο που αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2012”.
Το άρθρο ξεκινά με την “ιστορία” του συγκεκριμένου όρου, ο οποίος επινοήθηκε από έναν αναλυτή της Citibank, με αφορμή την ξαφνική προαναγγελία για δημοψήφισμα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ που έκανε στα τέλη του 2011 ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, η οποία “σόκαρε την Ευρώπη”, όπως αναφέρεται.
Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι η λέξη “Grexit” είναι πλέον ένας αρκετά δημοφιλής νεολογισμός, που στο Google οδηγεί σε 1,2 εκατομμύρια αποτελέσματα, όμως εκφέρεται σπάνια από επίσημα στόματα, και ειδικά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ προσθέτει ότι ένα “καυτό” θέμα για το 2013 θα είναι η λεγόμενη “Brexit”, δηλαδή η πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τονίζεται ακόμα ότι, παρά τις τελευταίες εξελίξεις, η πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, στους Financial Times ότι το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμα, αλλά και η έκθεση της Citibank που κάνει λόγο για 60% πιθανότητες “Grexit” μέσα στους επόμενους 18 μήνες, δείχνουν ότι η λέξη αυτή δε θα εξαφανιστεί από το λεξιλόγιό μας ούτε το 2013.
“Η λέξη Grexit θα συνεχίζει να γρατζουνάει τα αυτιά των φρουρών της Ευρωζώνης”, σχολιάζει κλείνοντας το άρθρο ο Ραλφ Άτκινς.