"Ένα ακόμη ρεπορτάζ παραπληροφόρησης επικαλείται ανύπαρκτη εγκύκλιο του υπουργείου για τις συντάξεις χηρείας" επισημαίνει το υπ. Εργασίας
Για εγκύκλιο-"φάντασμα" που αφορά τις συντάξεις χηρείας κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ένα ακόμη "αποκαλυπτικό κύμα" ρεπορτάζ παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης επικαλείται ανύπαρκτη εγκύκλιο του υπουργείου για τις συντάξεις χηρείας, με αποκλειστικό σκοπό να καλλιεργήσει κλίμα φόβου και δυσαρέσκειας».
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, «από τον Μάιο, το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016 προβλέπει ακριβώς τι ισχύει για τις συντάξεις αυτές:
- Οι παλαιές συντάξεις χηρείας δεν επηρεάζονται. Με τους ίδιους όρους θα καταβληθούν και οι συντάξεις για θανάτους που επήλθαν, μέχρι την 12/05/2016. Ούτε καταργούνται ούτε περικόπτονται.
- Η σύνταξη του θανόντος καταμερίζεται στον επιζώντα σύζυγο και στα ορφανά παιδιά, ως εξής: Το 50% της σύνταξης σε αυτόν, από 25% σε κάθε παιδί. Όλης της σύνταξης, της εθνικής συμπεριλαμβανομένης, παρά τα αντίθετα υποβολιμαία ψεύδη.
- Η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά, χωρίς διακοπή, μέχρι την ενηλικίωση των τελευταίων ή μέχρι το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζουν.
- Χωρίς διακοπή και ανεξαρτήτως ηλικίας, καταβάλλεται και σε δικαιούχους με αναπηρία άνω του 67%.
- Δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος, λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη, η οποία επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Για το ενδιάμεσο διάστημα προβλέπεται καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο για δύο χρόνια.
- Νεότεροι δικαιούχοι, κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη και μετά έχουν και αυτοί επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, για να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας».
«Σε καμία περίπτωση»- προσθέτει το υπουργείο Εργασίας -«δεν προβλέπεται αφαίρεση της εθνικής σύνταξης για τον υπολογισμό της σύνταξης χηρείας και, ως εκ τούτου, "σύνταξη των 30 ευρώ το μήνα" αποτελεί επινόηση του ευφάνταστου συντάκτη του σχετικού ρεπορτάζ».
«Για όλα τα παραπάνω, επίκειται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, της πραγματικής, όχι της εγκυκλίου-"φάντασμα", επί της οποίας στήθηκε το νέο σκηνικό μαύρης προπαγάνδας», σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.