Το ΔΝΤ πρέπει και θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα μας, υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι τα επιτόκια και η αποπληρωμή του χρέους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής της Γερμανίας, ενώ υποστήριξε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, και προεξόφλησε πως πράγματι θα συνεχίσει.
Ακόμη, ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, προέβλεψε ότι η ΕΕ θα υπογράψει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, αλλά πιθανόν δεν θα λέγεται TTIP, ενώ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη Deutsche Bank.
Παράλληλα, ο Σόιμπλε, αν και αυστηρός επικριτής της πολιτικής χαμηλών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως συμφωνεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι στην Ευρώπη χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Νωρίτερα, στη συζήτηση που διεξήχθη στην Μπούντεσταγκ, ο Ντράγκι απέρριψε τις επικρίσεις για την πορεία που έχει επιλέξει η τράπεζα, χαρακτηρίζοντας τα μηδενικά επιτόκια απαραίτητα και καλώντας το Βερολίνο να μοιραστεί το βάρος για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας αυξάνοντας τις δαπάνες. Ζήτησε ακόμα πίστωση χρόνου από τους Γερμανούς βουλευτές, μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται.
Πέραν των χαμηλών επιτοκίων, η ΕΚΤ αγοράζει από το Μάρτιο του 2015 πολλά κρατικά ομόλογα των χωρών-μελών της ευρωζώνης για να ενισχύσει περισσότερο την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο ώστε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία να εφοδιασθούν με φτηνό φρέσκο χρήμα, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής μας, θα πρέπει να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά και άλλες πολιτικές τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Από την πλευρά της, η ΕΚΤ πρέπει να επιτρέψει να αναπτυχθεί πλήρως η πολιτική που εφαρμόζει προκειμένου αυτή να αποδώσει. Ο ίδιος υπερασπίστηκε τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί, τονίζοντας ότι έχουν συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά και στην αντιμετώπιση της απειλής μίας νέας Μεγάλης Ύφεσης.