Μίχαλος: Ποιος θα επενδύσει στην Ελλάδα με τέτοια φορολογία;

Η προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη δυσχεραίνεται από την εμμονή και τις αξιώσεις των δανειστών, σχολιάζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ

Η προσπάθεια για την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη δυσχεραίνεται από την εμμονή και τις αξιώσεις των δανειστών σε ζητήματα που θα έπρεπε ήδη να έχουν επιλυθεί, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, μιλώντας στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη.

“Δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός λόγος να εμποδίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού, ούτε να δυσχεραίνουν τις νομοθετικές διατάξεις για την επιστροφή στην Ελλάδα αδήλωτων καταθέσεων, και βεβαίως να αρνούνται πεισματικά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα μετά το 2018. Η στάση αυτή των εταίρων και δανειστών σίγουρα εμποδίζει την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση όσο το δυνατόν συντομότερα”, επεσήμανε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: “Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων που ήδη επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Προσαρμογής, αν και μικρότερες σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, δεν παύουν να είναι σημαντικές και εμφανείς σε κάθε τομέα της οικονομίας”.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σήμερα η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η οικονομία παρουσιάζει ύφεση και τόνισε πως θα χρειαστεί ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα, εκτιμώντας ότι “θα πρέπει να κινητοποιήσουμε επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες των προηγούμενων ετών και να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών”.

Ο στόχος αυτός, εξήγησε, “προϋποθέτει κίνητρα για τη δραστηριοποίηση όχι μόνο ξένων επενδυτών, αλλά και των εγχώριων επιχειρηματικών δυνάμεων. Προϋποθέτει, επίσης, δραστική βελτίωση του επιχειρηματικού και φορολογικού περιβάλλοντος στη χώρα”. Και σημείωσε με νόημα πως με τις νέες αυξήσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ένας επιχειρηματίας που θέλει να δημιουργήσει ατομική, ομόρρυθμη ή ΙΚΕ – ΕΠΕ – ΑΕ, υποχρεούται ουσιαστικά να καταβάλλει στο κράτος το 50% έως και 74% των κερδών του.

“Ποιος θα δεχθεί, με αυτές τις συνθήκες, να αναλάβει επιχειρηματικό ρίσκο στην Ελλάδα; Ποιος θα επιλέξει να επενδύσει εδώ και όχι σε μια γειτονική χώρα, όπου η συνολική επιβάρυνση δεν ξεπερνά το 27%;”, διερωτήθηκε και κατόπιν, απευθυνόμενος στον Γιώργο Σταθάκη, υπογράμμισε: “Κύριε υπουργέ, γνωρίζουμε ότι δεν είστε άμεσα αρμόδιος για τη φορολογία. Ως αρμόδιος όμως για την ανάπτυξη, γνωρίζετε ότι αν δεν αλλάξει το σημερινό φορολογικό καθεστώς, ανάπτυξη δεν πρόκειται να δούμε. Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, το βασικό μας αίτημα προς την κυβέρνηση για μείωση φορολογικών συντελεστών σε βιώσιμα και ανταγωνιστικά επίπεδα”.

“Η Επιμελητηριακή Κοινότητα, εκπροσωπώντας το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι και θα είναι πάντα πρόθυμη να στηρίξει κάθε προσπάθειά σας προς αυτή την κατεύθυνση.

Είμαστε έτοιμοι και πρόθυμοι να παρέχουμε τη συσσωρευμένη γνώση, την πείρα και την τεχνογνωσία που διαθέτουμε στα θέματα της αγοράς, προκειμένου να προχωρήσουν αποτελεσματικές και χρήσιμες παρεμβάσεις”, κατέληξε ο Κ. Μίχαλος.