Βέτο των Θεσμών για τον ακατάσχετο λογαριασμό

Στον αέρα το σχέδιο της κυβέρνησης

Ανυποχώρητοι εμφανίζονται οι δανειστές στο θέμα της καθιέρωσης ακατάσχετου λογαριασμού για τους επιχειρηματίες, κάτι που σχεδίαζε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές που μετέχουν στη διαπραγμάτευση, το σχέδιο για τον ακατάσχετο λογαριασμό μένει στον αέρα και δεν θα προχωρήσει τελικά.

Ωστόσο, ανοικτά μένουν, εκτός από το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, και άλλα θέματα. "Αγκάθι" είναι και το πάγωμα των παλαιότερων ασφαλιστικών εισφορών, καθώς οι θεσμοί δεν το δέχονται, ζητώντας εξειδίκευση της πρότασης και συγκεκριμένους αριθμούς προκειμένου να τα μελετήσουν, και επομένως το ζήτημα θα επανέλθει αργότερα στις διαπραγματεύσεις.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν και τις προτεινόμενες από το υπουργείο Οικονομικών ρυθμίσεις για την παροχή κινήτρων προς τους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων τους, απαιτώντας να επιβάλλονται πολύ υψηλά ποσοστά προσαυξήσεων.

Αντίθετα, πιο θετική φαίνεται να είναι πλέον η εικόνα όσον αφορά στη στελέχωση του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συμφωνία ως προς το πρόσωπο που θα αναλάβει επικεφαλής του Ταμείου. 

«Θα φτάσουμε σε συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες. Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει πρόοδος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, τα δύο μέλη του συμβουλίου του Ταμείου διορίζονται απευθείας από τους θεσμούς, ενώ η τοποθέτηση των υπόλοιπων υπόκειται στις αρμοδιότητες της Αθήνας.

Κοντά σε συμφωνία είναι Αθήνα και δανειστές και για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Την εκτίμηση ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία όσον αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη διευθέτηση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων έκανε αρμόδια κυβερνητική πηγή μετά την ολοκλήρωση του σημερινού γύρου διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά θα αποστείλει προσχέδιο νόμου στο κουαρτέτο μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να επιλυθούν και οι τελευταίες εκκρεμότητες.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή υποστήριζε νωρίτερα ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Ορόσημο η 29η Σεπτεμβρίου

Τις επόμενες ημέρες και πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 29 Σεπτεμβρίου θα έχουν «τακτοποιηθεί» τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα επίσης με τις οποίες κατά την τρέχουσα εβδομάδα υπήρξε πολύ μεγάλη πρόοδος με τους εκπροσώπους των θεσμών σε όλα τα θέματα. Ορισμένα τεχνικά ζητήματα που απομένουν θα επιλυθούν τις επόμενες ημέρες, σημείωναν οι ίδιοι παράγοντες και επεσήμαναν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ μέσω κινήτρων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθεί και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν από την Αθήνα, εκτός από την αποστολή του ΔΝΤ που θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου. Η ενημέρωση αυτή δεν αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.