Από τα βασικά επιχειρήματα τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της υφιστάμενης, για να πείσει για την επιβολή των μέτρων λιτότητας, είναι η εγκαθίδρυση ισονομίας και το δίκαιο μοίρασμα των βαρών στους πολίτες.
Κι όμως, δυόμισι χρόνια μετά την υπογραφή του μνημονίου, υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίες εξακολουθούν να αμείβονται με αποδοχές προ...μνημονίου.
Ναι, καλά διαβάσατε.
Πρόκειται για τους εκλεγμένους συνδικαλιστές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίοι – όπως αποκάλυψε το news.gr – μισθοδοτούνται – παρότι ιδιωτικοί υπάλληλοι – από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω ενός συγκεκριμένου λογαριασμού. Θέταμε, μάλιστα, το ερώτημα αν οι αποδοχές των συγκεκριμένων μελών του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ έχουν αναπροσαρμοστεί ή παραμένουν στα προ μνημονίου επίπεδα ;
Η ΟΙΕΛΕ απάντησε στο δημοσίευμά μας με μία άκρως επιθετική επιστολή.
Κι όμως. Δικαιωθήκαμε. Δυστυχώς.
Το news.gr, λοιπόν, φέρνει σήμερα στο φως στοιχεία, που αποδεικνύουν δύο θλιβερά γεγονότα :
Ότι, πράγματι, κάποιοι εξακολουθούν να αμείβονται χωρίς να έχουν δει μειώσεις στις αποδοχές τους και
Ότι, σε αυτή τη χώρα, οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς αδυνατούν (;) να επικοινωνήσουν μεταξύ τους.
Προσέξτε τι έχει συμβεί :
Πριν από περίπου ένα χρόνο, η γενική διεύθυνση διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης του υπουργείου Παιδείας απηύθυνε ερώτημα προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σχετικά με το πώς πρέπει να πληρώνονται οι συγκεκριμένοι “ιδιωτικοί υπάλληλοι”, μετά τις μισθολογικές μειώσεις, που επήλθαν στο Δημόσιο.
Την 1η Δεκεμβρίου του 2011, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Μισθών του Γενικού Λογιστηρίου, Π. Ξένος, απαντά ότι “οι διατάξεις για τη μείωση ή την κατάργηση του κινήτρου απόδοσης... δεν μπορούν να εφαρμοστούν στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς... οι αποδοχές των οποίων καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό”.
Λέει, δηλαδή, πολύ απλά ότι οι περικοπές, που επιβλήθηκαν στους δημοσίους υπαλλήλους, δεν αφορούν στα μέλη του Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, που επίσης πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό !
Ακόμα χειρότερα, το καθεστώς αυτό εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και σήμερα, οκτώ μήνες μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία “εφόσον οι νόμιμες αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ακολουθούν αναγκαστικά αυτές των δημοσίων εκπαιδευτικών, όπως αυτές διαμορφώνονται με τις εκάστοτε ισχύουσες, για τους τελευταίους, οικείες διατάξεις, θα έπρεπε, να εφαρμοστούν ευθέως και ως προς τους πρώτους (ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς), αφότου ίσχυσαν, οι διατάξεις...και εκείνες περί βαθμολογικής και μισθολογικής κατάταξης και εξέλιξης...”.
Δηλαδή, το Ν.Σ.Κ. υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να εξαιρεθούν του μνημονίου οι συγκεκριμένοι “εργαζόμενοι”. Παρ΄ όλα αυτά, τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα : Αν, πότε και με ποια διαδικασία το Δημόσιο θα ζητήσει πίσω τη διαφορά όλων αυτών των αποδοχών, της περιόδου Μαΐου 2010 – Δεκεμβρίου 2012, ως αχρεωστήτως καταβληθείσες ;
Όσο για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, εξακολουθούν να ζουν με σημαντικά χαμηλότερες αποδοχές.
Και η ζωή συνεχίζεται...