Κίνημα «Δεν κληρονομώ» διαμορφώνεται σταδιακά τους τελευταίους μήνες, καθώς τα μεγάλα βάρη που έχουν οι περισσότερες κληρονομιές, σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιβάρυνση στα ακίνητα, οδηγούν σε αποποίηση κληρονομιών.
Όπως αναφέρει το «Έθνος», περίπου 10.000 έως 12.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, ενώ πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6.000.
Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη χώρα: στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να φτάσουν τις 5.000 φέτος, έναντι 2.000 αιτήσεων προ κρίσης. Στην Πάτρα θα πλησιάσουν τις 1.600 έναντι 500-600 το έτος παλαιότερα.
«Η συντριπτική πλειονότητα των κληρονομιών είναι με παθητικό, οπότε κανείς δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει να πληρώσει από την τσέπη του, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για περιουσία που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί» δηλώνει στην εφημερίδα μία πληρεξούσια δικηγόρος.
Πριν από μόλις τρία χρόνια και με την αύξηση των φόρων και την ταυτόχρονη επιβολή ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που οι πολίτες δεν δέχονταν να κληρονομήσουν ήταν σχεδόν τα μισό, η συνέχιση της κρίσης και η αύξηση των φόρων σε όλα τα επίπεδα διπλασίασε τις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς.
Συμβολαιογράφοι και δικηγόροι πάντως συμβουλεύουν όσους πολίτες κληρονομούν ένα ακίνητο να προχωρήσουν στην αποδοχή κληρονομιάς με το ευεργέτημα της απογραφής.
Σύμφωνα με αυτή ο κληρονόμος έχει το δικαίωμα μέσα σε τέσσερις μήνες απ' όταν του γνωστοποιήθηκε η κληρονομιά να προβεί σε αποδοχή με το ευεργέτημα της απογραφής περιορίζοντας την ευθύνη του για τις υποχρεώσεις της κληρονομιάς μέχρι το ενεργητικό της, δηλαδή μέχρι τη συνολική αξία της κληρονομιάς.