Το θέμα των "κόκκινων" δανείων κυριάρχησε στη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τα κλιμάκια των θεσμών
Πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ) θα επιτύχει η χώρα το 2016, ενώ η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,3%, εκτίμησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος, στο περιθώριο της συνάντησης του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Το 2017, σύμφωνα με τον εν λόγω παράγοντα, το ΑΕΠ θα κινηθεί ανοδικά κατά 2,5%- ενισχυόμενο κυρίως από ξένες επενδύσεις-, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί.
Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε, επίσης ότι παρά τις ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από Ευρωπαίους παράγοντες για τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας. «Είναι μαζί μας 100%», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, εκτίμησε ότι η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες από τον Μάιο έως σήμερα ανέρχεται σε 4,6 δισ. ευρώ, ενώ θετικά κινείται και η αγορά των repos.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τα κλιμάκια των θεσμών ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και η πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.
Έξι funds θέλουν άδεια για διαχείριση "κόκκινων" δανείων
Σε έξι ανέρχονται εν τω μεταξύ τα funds που έως τώρα έχουν υποβάλει αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αδειοδοτηθούν για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στη χώρα.
Αυτό ανέφερε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τραπεζικό στέλεχος, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, σύμφωνα με το οποίο είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσει η νομοθεσία για την αποβολή από τις επιχειρήσεις των μη συνεργαζόμενων μετόχων.
Ο ίδιος παράγοντας δήλωσε ότι πρέπει παράλληλα να προχωρήσει ταχύτατα και η νομική προστασία των τραπεζικών στελεχών στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων, και προς αυτήν την κατεύθυνση η ΤτΕ συνδράμει την κυβέρνηση.
Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες, το τελευταίο τρίμηνο έχει καταγραφεί σημαντική μείωση, της τάξης των περίπου 350 εκατ. ευρώ, στο ύψος των «κόκκινων» δανείων.