Καθυστερεί και η εκταμίευση, σύμφωνα με ΜΝΙ
Μετά τις γερμανικές εκλογές πάει η όποια διευθέτηση του ελληνικού χρέους, κατά το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο των Βρυξελλών, η διευθέτηση του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά δύσκολο και ευαίσθητο θέμα, καθώς εκτός του ΔΝΤ, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκφράζει ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του.
Η Ε.Ε. δεν προτίθεται να συζητήσει άμεσα για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, εκτός εάν προκύψει μεγάλη ανάγκη, ενώ για τη δεύτερη αξιολόγηση, ο αρθρογράφος εκτιμά ότι θα ξεκινήσει με καθυστέρηση, γεγονός που θα αναβάλει και τον χρόνο εκταμίευσης των επόμενων δόσεων. Τέλος, σημειώνει ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και Αθήνας, θα παραμείνουν σε... αυστηρά τεχνικό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή του συνέντευξη τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, τονίζοντας μάλιστα πως πρόκειται για ένα τριμερές ζήτημα που αφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και όχι για μία αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
“Το ζήτημα του προγράμματος και βεβαίως του χρέους που θα καθορίσει και την επιτυχία του προγράμματος δεν είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, δεν είναι ένα διμερές ζήτημα. Καταρχάς, είναι ένα ζήτημα που αφορά την Ελλάδα που είναι σε πρόγραμμα και τους τρεις θεσμούς, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: “Προφανώς η Γερμανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωζώνη και άρα η άποψή της παίζει καθοριστικό ρολό. Δεν είναι όμως η μόνη χώρα. Και ιδιαίτερα στο βαθμό που έχουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει με καθοριστικό τρόπο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα έλεγα ότι είναι ένα πρόβλημα που έχει και μια διεθνή διάσταση. Και έχει μια διεθνή διάσταση διότι η λύση στο πρόβλημα αυτό θα παίξει καθοριστικό ρολό στην εξέλιξη της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο διάστημα, που η ευρωπαϊκή οικονομία επηρεάζει καθοριστικά και την παγκόσμια οικονομία. Άρα λοιπόν είναι πιο περίπλοκο από το μια αντιπαράθεση Ελλάδας- Γερμανίας”.
Όσο για το τι θα πει στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα του χρέους, απάντησε: “Η ίδια έχει μια λογική χρόνια τώρα ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται, ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Και θα της πω το ίδιο: ότι εμείς τηρούμε από την πλευρά μας τη συμφωνία, αλλά πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά των εταίρων μας. Pacta sunt servanda, αυτό μας έλεγαν οι Γερμανοί. Αυτό θα πούμε κι εμείς, όχι μόνο στους Γερμανούς, σε όλους τους εταίρους μας. Από την πλευρά μας, νομίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει όλο το τελευταίο διάστημα είναι μια θετική έκπληξη σε ό, τι αφορά την ταχύτητα”.
“Θέλω επίσης να σας πω ότι ακόμα και στο εσωτερικό της Γερμανίας, αν ανοίξει αυτή η συζήτηση, γιατί η γερμανική κυβέρνηση σήμερα είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού- βεβαίως κατανοώ ότι στο κόμμα της κυρίας Μέρκελ υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολύ μεγάλες φωνές αντιπολιτευτικές και ακραίες- και για το μεταναστευτικό, η άνοδος του ευρωσκεπτικιστικού AFD ίσως να παίζει ένα σημαντικό ρόλο- αλλά και αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού: οι σοσιαλδημοκράτες έχουν μια διαφορετική άποψη για το ζήτημα του χρέους. Πιστεύω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει οι πολιτικές εξελίξεις σε μια χώρα- και αυτό θα της πω- να αποτελούν τροχοπέδη για μια εξέλιξη η οποία θα είναι ωφέλιμη για όλη την Ευρώπη”, σημείωσε εξάλλου.