Σε ηλεκτρονικό μητρώο οι πωλητές λαϊκών αγορών

Στόχος η αντιμετώπιση του παραεμπορίου

Hλεκτρονικό μητρώο για παραγωγούς, επαγγελματίες και πλανόδιους λαϊκών αγορών αναμένεται να καταρτιστεί το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ θα γίνει επανέλεγχος όλων των παλαιών αδειών και αυστηρότερα κριτήρια για τις νέες.

Σύμφωνα με το Έθνος, τις αλλαγές προωθεί η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέσα από νομοσχέδιο το οποίο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Κύριο μέσο για την οργάνωση και παρακολούθηση του υπαίθριου εμπορίου θα είναι η λειτουργία ηλεκτρονικού μητρώου όπου θα καταγραφούν όλοι οι κάτοχοι αδειών άσκησης δραστηριότητας στον συγκεκριμένο χώρο. 

Το νέο πλαίσιο δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να διαθέτει προϊόντα χωρίς να έχει άδεια, ενώ για την χορήγησή της καθιερώνονται αυστηρά και διαφανή κριτήρια με μόρια αλλά και εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σκοπός είναι η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι για την αδειοδότηση, της φοροδιαφυγής αλλά και της αισχροκέρδειας.

Η γενική γραμματεία Εμπορίου χρησιμοποιώντας στοιχεία από το Taxis υπολογίζει τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές σε 15.000 με 20.000 και τους επαγγελματίες πωλητές αγροτικών προϊόντων σε 10.000 με 11.000.