Ο Σεπτέμβριος φέρνει ΔΝΤ και δανειστές στην Ελλάδα: Στο σκάνερ η οικονομία

Στα μέσα του μήνα ξεκινούν οι αξιολογήσεις για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων

Το καλοκαίρι φεύγει, οι δανειστές έρχονται. Ενώ η κυβέρνηση ήδη έχει αρχίσει τον αγώνα δρόμου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την δόση των 2,8 δισ. , στα μέσα Σεπτεμβρίου αρχίζει και ο πυρετός των (γνωστών πλέον εδώ και χρόνια) διαπραγματεύσεων για να κλείσει η αξιολόγηση και όχι μόνον… Γιατί από τις αξιολογήσεις αυτού του μήνα θα δοθεί το πράσινο φως για την επίσημη έναρξη των συζητήσεων για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Στις 12 Σεπτεμβρίου φτάνει στην Αθήνα η επιτετραμμένη του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου. Αυτή τη φορά όμως δεν είναι μόνον η συγκεκριμένη αξιολόγηση στην ατζέντα του αλλά και ένα βαθύ σκανάρισμα της ελληνικής οικονομίας (με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου). Η αξιολόγηση αυτή θα κρατήσει μια εβδομάδα και θα κρίνει την επιστροφή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Αλληλένδετο και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ένα ζήτημα που θεωρείται (αναλόγως έκβασης) το δυνατό χαρτί ή η ηλεκτρική καρέκλα της ελληνικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πηγή του ΔΝΤ που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις, η ανάλυση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί έως τέλος χρόνου.

Πάντως και αυτή η αξιολόγηση δεν θα περάσει… ανώδυνα αφού από τα 15 προαπαιτούμενα για τη δόση έχει υλοποιηθεί μόνον το ένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαβάστε σχετικά: Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι η Αθήνα περιμένει αποφάσεις συγκεκριμένες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους λέγοντας πως αυτό είναι δέσμευση από την πλευρά των δανειστών και πως η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις.