Το Bloomberg ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "εάν υπάρξει μια καθυστέρηση θα είναι για ημέρες"
Καμία καθυστέρηση δεν θα υπάρξει στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, δήλωσαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Αν υπάρξει, πρόσθεσαν, θα είναι τεχνικής φύσης, 24 έως 48 ωρών.
Το δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, πριν από τη συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ότι «εάν υπάρξει μια καθυστέρηση (στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ), θα είναι για ημέρες όχι για εβδομάδες», προσθέτοντας: «Ο λόγος της συνάντησης (με τον Μοσκοβισί) είναι εν μέρει για να συζητηθεί η διαδικασία, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις».
Ολοκληρώθηκε το Euroworking Group
Ολοκληρώθηκε το Euroworking Group, που συνεδρίασε το απόγευμα και στη συνέχεια είχε δείπνο εργασίας με θέμα την Ελλάδα, ετοιμάζοντας την ατζέντα της άτυπης Συνόδου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, το EWG συζήτησε την ως τώρα εφαρμογή των συμφωνηθέντων της πρώτης αξιολόγησης και το κατά πόσο βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Μοσκοβισί με Τσακαλώτο
Την ανάγκη να υλοποιηθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με τον επίτροπο Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί. Αυτό δήλωσαν, από τις Βρυξέλλες, κυβερνητικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση, η οποία ήταν συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον κ. Μοσκοβισί επικεντρώθηκε σε τρία θέματα. Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο συμφωνήθηκε να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.
Δεύτερον, επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό διότι, όπως σημείωναν οι κυβερνητικές πηγές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της συνεργασίας μέσω μίας τέτοιας γραμμής επικοινωνίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί.
Τρίτον, οι δύο πλευρές επεσήμαναν ότι πρέπει να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο σημερινό Euroworking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.
Εξάλλου, όπως τόνισαν καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές, η εν λόγω συνάντηση ήταν μία ευκαιρία να συνεχιστούν οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο.
Οι δύο πλευρές κατέγραψαν την πρόοδο που σημειώνεται σε σχέση με τα ορόσημα και συμφώνησαν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμβάλει στη δημιουργία μίας θετικής δυναμικής ενόψει της δεύτερης αναθεώρησης αυτό το φθινόπωρο.
Επίσης, συμφωνήθηκε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει με τη σειρά της να προχωρήσει σε ταχεία ολοκλήρωση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους για το χρέος και για την εμπλοκή του ΔΝΤ.
Τέλος, για τη διευκόλυνση αυτών των στόχων, συμφωνήθηκε οι δύο πλευρές να εργαστούν από κοινού για την περαιτέρω βελτίωση των μεθόδων εργασίας και για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού και την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων.