Υπερψηφίστηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στην Επιτροπή Οικονομικών

Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. “Ναι” σε αυτό είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι επικρίσεις. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων επέκρινε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το χαρακτήρισε “άτολμο” και εκτίμησε πως “ενώ κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά τον εξορθολογισμό των δημοσιονομικών, παρουσιάζει σημαντικά κενά αναφορικά με τη φορολογική δικαιοσύνη”.

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΝΔ) αντέτεινε στις επικρίσεις των κοινωνικών φορέων πως “όσο απλούστερο είναι, τόσο πιο δύσκολα φοροδιαφεύγει κανείς”.

“Είναι ψέμα το ότι η συνολική επιβάρυνση με το νέο σύστημα, οδηγεί στο να φορολογούνται οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, περισσότερο απ' ό,τι πριν. 100 εκ. ευρώ λιγότερα θα πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι”, δήλωσε ο ίδιος.

“Ξεβολεύουμε το 15% των ανώτερων εισοδημάτων, των πάνω από 23000 ευρώ - αλλά το υπόλοιπο 85% θα πληρώσει λιγότερο. Είναι ντροπή να λέμε πως γίνονται τεκμήριο τα παιδιά. Απ' την κατάργηση των φοροαπαλλαγών χάνουν όλοι, αλλά εισέρχεται το σύστημα επιδότησης του παιδιού. Όσοι έχουν τρία παιδιά και άνω, παίρνουν επιπρόσθετη επιδότηση, αλλά με εισοδηματικά κριτήρια”, συνέχισε ο κ. Λαζαρίδης αναγνωρίζοντας ωστόσο πως “δεν είναι παράλογος ο φόβος ότι οι φόροι δεν θα πληρωθούν”.

Η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, θα συνεχιστεί αύριο το πρωί επί των άρθρων.