Πλαγιοκόπηση του εισοδήματος: Στο 61% οι έμμεσοι φόροι!

6 στα 10 ευρώ των εσόδων προέρχονται από ΦΠΑ και ειδικούς φόρους

Στο πεδίο των έμμεσων φόρων φαίνεται πως έχει μεταφερθεί η μάχη για την αύξηση των φορολογικών εσόδων αφού πλέον φαίνεται πως είναι αδύνατον να αποδώσουν οι άμεσοι φόροι τα προσδοκώμενα έσοδα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το 61% των φορολογικών εσόδων προήλθαν από έμμεσους φόρους ενώ το 39% από άμεσους (στοιχεία για τον Ιούνιο του 2016). Πριν από ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2015 τα έσοδα από έμμεσους φόρους ήταν 56,1% και 43,9% από τους άμεσους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», 6 στα 10 ευρώ των εσόδων προέρχονται από τον ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης (πχ ΕΦΚ στα καύσιμα) και άλλους έμμεσους φόρους.

Οι έμμεσοι φόροι βεβαίως, επειδή είναι «οριζόντιοι» πλήττουν κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Το πρώτο 6μηνο του 2016, οι εισπράξεις έμμεσων φόρων αυξήθηκαν κατά 1,6 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Τον Ιούνιο τα συνολικά έσοδα με φόντο μια σειρά επιβαρύνσεων από τις αυξήσεις των προκαταβολών, τις αλλαγές στη μηνιαία παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης έως και τις αυξήσεις σε ΦΠΑ και ΕΦΚ ήταν αυξημένα κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2015. 

Η αύξηση αυτή προέρχεται κατά 740 εκατ. ευρώ από την αύξηση εισπράξεων έμμεσων φόρων και μόλις κατά 270 εκατ. ευρώ από τους άμεσους φόρους.