Αλεξιάδης: Εντός του Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Τι είπε ο υπουργός για το πλαστικό χρήμα αλλά και τη διασταύρωση στοιχείων που αφορούν καταθέσεις φορολογουμένων μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης

Εντός των αμέσως επόμενων ημερών θα πρέπει να αναμένουν οι φορολογούμενοι τα... ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ, όπως ενημέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων. Τα εκκαθαριστικά με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι εκδίδονται και αποστέλλονται προς τους υπόχρεους ενώ όπως υπενθύμισε ο υπουργός, η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. 

«Αυτή η καταστροφολογία και η συνωμοσιολογία ότι θα καθυστερήσουν τα εκκαθαριστικά ξεπερνά κάθε όριο επιστημονικής φαντασίας. Ήταν να βγουν 18 του μηνός, υπάρχει, όμως, κάποιο θέμα και θα αναρτηθούν τις επόμενες ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, επισημαίνοντας ότι, απ' ό,τι φαίνεται, θα αναρτηθούν εντός του Αυγούστου.

«Είναι αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί κανονικά σε πέντε δόσεις.

Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, ο ΕΝΦΙΑ θα είναι ο ίδιος ή και λιγότερος από πέρυσι, ενώ για μία μικρή κατηγορία θα είναι περισσότερος από πέρυσι.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σχετικά με την υστέρηση των εσόδων και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, ο κ Αλεξιάδης είπε ότι το πρώτο εξάμηνο του χρόνου τα ΜΜΕ δεν μιλούσαν για τα έσοδα, τα οποία ήταν πολύ πάνω από τον στόχο, και ασχολούνται εσχάτως με αφορμή την πορεία τους τον Ιούλιο. Υποστήριξε ότι ο στόχος του Ιουλίου ήταν ο μεγαλύτερος μηνιαίος στόχος της χρονιάς και επετεύχθη κατά 95%.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις για το πλαστικό χρήμα είπε πως θα προχωρήσει η σύνδεση με το αφορολόγητο και εξέφρασε την ελπίδα ότι στην νέα ρύθμιση θα περιλαμβάνεται και η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Σχετικά με το θέμα των 100 δόσεων είπε πως «δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρυθμίσεις των 100 δόσεων», ενώ κάλεσε τους πολίτες να αξιοποιήσουν τις υφιστάμενες επιλογές ρυθμίσεων.

Επιπλέον είπε πως οι ελεγκτικές αρχές αυτή την περίοδο έχουν στο επίκεντρο τη διασταύρωση στοιχείων που αφορούν καταθέσεις φορολογουμένων αλλά και λίστες του εξωτερικού, διαψεύδοντας τις πληροφορίες για ελέγχους στο Facebook και το Instagram, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρώτος στόχος είναι να αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα στοιχεία.