Αποδεκτά από την ΕΚΤ όλα τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις

Όλα τα ομόλογα που εγγυάται ή εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο θα αποδέχεται από την 21η Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα.

Η απόφαση αυτή έρχεται μία μέρα μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's, η οποία έχει ήδη προκαλέσει κλίμα ευφορίας στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, ενώ ώθησε και το Χρηματιστήριο σε μεγάλη άνοδο.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στη ρευστότητα που δίνεται θα επιβάλλεται ειδικό “κούρεμα”, το οποίο ωστόσο θα διευκρινιστεί στις 21 Δεκεμβρίου, όταν και θα τεθεί σε ισχύ η απόφαση.

Η αναστολή της εφαρμογής κατώτατου ορίου αξιολόγησης στα ομόλογα που εκδίδει ή εγγυάται το ελληνικό Δημόσιο και αποδέχεται η ΕΚΤ ως εχέγγυα θα ισχύσει “μέχρι νεωτέρας”, όπως τονίζεται.

Για την απόφαση της ΕΚΤ ελήφθησαν υπ'όψιν η θετική έκθεση της Τρόικας για την πορεία του προγράμματος διάσωσης, όπως και τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, τις μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ διευκρινίζεται ότι η απόφαση αυτή αφορά όχι μόνο τα νέα εργαλεία χρέους που εκδίδει ή εγγυάται η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και στα εκκρεμή.