Πληρώνει 1,5 δισ. δολάρια η UBS για χειραγώγηση του Libor

Το ποσό του 1,5 δισ. δολάρια καλείται να πληρώσει ο κολοσσός της UBS για την υπόθεση χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor. Στο στόχαστρο των Αρχών, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παραμένουν για την ίδια υπόθεση και άλλες τράπεζες, όπως η Royal Bank of Scotland, στην οποία και διατηρεί μερίδιο ελέγχου το βρετανικό Δημόσιο.

Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο από το πρόστιμο ρεκόρ που κλήθηκε να πληρώσει η βρετανική τράπεζα Barclays για τον ίδιο λόγο.

Το σκάνδαλο με τη χειραγώγηση  του Libor ερευνάται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο από δέκα εποπτικές Αρχές, οι οποίες εξετάζουν τυχόν συμμετοχή στη διαμόρφωση του επιτοκίου από 20 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Η UBS, δήλωσε ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της προσπάθησαν να χειραγωγήσουν το διατραπεζικό επιτόκιο που αποτελεί τη βάση για τα επιτόκια εκατοντάδες τρισεκατομμύρια δολάρια των οικονομικών συμβάσεων όλο τον κόσμο.

Ο διακανονισμός της UBS αφορά τέσσερις διαφορετικές εποπτικές Αρχές, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Εμπορευμάτων μελλοντικών συμβολαίων της ίδιας χώρας, καθώς και τις βρετανικές και ελβετικές εποπτικές Αρχές. 

Διαβάστε την απόφαση.