"Πολύ ανήσυχος" για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών
"Σημαντική" χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τη συμφωνία του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, σε συνέντευξή του στο Euronews στο περιθώριο των εργασιών του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι η απόφαση της 24ης Μαΐου οδηγεί στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στην εκταμίευση της δόσης.
"Πλέον, είναι σαφές ότι μετά το 2018 και για πολλά χρόνια, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν θα ξεπερνούν το 15%. Έτσι, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα που οδηγούν στην επίτευξη των στόχων μας. Οπότε δεν είναι θέμα του Γερμανού, του Γάλλου, του Ισπανού ή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών. Δεν θα ξυπνήσει κάποιος από εμάς ένα πρωί και θα πει αποφασίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Πλέον έχουμε αποφασίσει ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα προς τα εμπρός", υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.
Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ 7 στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τους, απάντησε: "Κατανοώ την απαισιοδοξία των ανθρώπων, που καταγράφεται και σε αυτή την έρευνα. Αν με ρωτούσατε τον Σεπτέμβριο, ποια κατά την γνώμη μου θα ήταν η χειρότερη στιγμή για την κυβέρνηση μας, θα σας απαντούσα το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Επειδή πρόκειται για ένα πολύ εμπροσθοβαρές πρόγραμμα. Οπότε η απογοήτευση κάποιων ανθρώπων, είναι απολύτως κατανοητή. Οι πολίτες έχουν δίκιο, αφού η κρίση συνεχίζεται εδώ και 5, 6, 7 χρόνια".
Όσο για το αν οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν την κυβέρνηση, επεσήμανε: "Υποσχεθήκαμε πολλά και κάναμε συμβιβασμούς. Όμως προκηρύξαμε εκλογές και θέσαμε τη συμφωνία στην κρίση των πολιτών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο και για πρώτη φορά, οι πολίτες ρωτήθηκαν και ήξεραν τι ψηφίζουν. Εμείς δεν είπαμε ας πούμε, ότι παγώνουμε τη συμφωνία και μετά αλλάξαμε γνώμη. Αυτή η συμφωνία, με όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία, βρέθηκε στο επίκεντρο της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας. Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους".
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχολίασε: "Είμαι σίγουρος ότι για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και την Ελλάδα, το καλύτερο είναι η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαική Ένωση. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Αν το Brexit γίνει πραγματικότητα, θα υπάρξουν και άλλες φυγόκεντρες δυνάμεις. Κάτι ανάλογο είχαμε την δεκαετία του 1930 με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, εθνικισμούς και όπως γνωρίζετε με πολύ δυσάρεστες συνέπειες. Οπότε είμαι πολύ ανήσυχος".
Τέλος, αναφορικά με το πότε πιστεύει πως η αλλαγή στην Ελλάδα θα γίνει αισθητή και στη ζωή των ανθρώπων και στην οικονομία, σημείωσε: "Νομίζω ότι θα έχουμε αποτύχει, αν σε ένα χρόνο από τώρα δεν είναι εμφανή τα σημάδια της ανάκαμψης. Μπορείτε να με ξανακαλέσετε αν θέλετε, σε ένα χρόνο. Μπορείτε να ξαναθέσετε την ερώτηση. Ελπίζω ότι τότε, οι πολίτες θα βιώνουν τις αναπτυξιακές πτυχές του προγράμματος. Πιστεύω ότι η ανάπτυξη θα επιστρέφει και πως η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική".