Την Παρασκευή η τελική απόφαση του Αρείου Πάγου για το “χαράτσι”

Την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί η οριστική απόφαση του Αρείου Πάγου για τον τρόπο είσπραξης του έκτακτου τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ.

Για δεύτερη μέρα συζητήθηκε σήμερα το θέμα της καταβολής του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, μετά τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος του υπουργείου Οικονομικών για προσωρινή διαταγή εναντίον της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου που έκρινε παράνομη την είσπραξή του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθες ότι σήμερα αναμένονται τα σπουδαία, υποβαθμίζοντας τη χθεσινή απόφαση του Άρειου Πάγου και ελπίζοντας σε μία ευνοϊκή απόφαση αυτή τη φορά.

Τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης σε αυτόν τον δικαστικό αγώνα είναι η απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος σε περίπτωση νέας απορριπτικής απόφασης, που θα οδηγήσει σε νέα μέτρα για να καλυφθεί το κενό, καθώς και το γεγονός ότι έχουν ήδη τυπωθεί από τη ΔΕΗ περίπου τρία εκατομμύρια λογαριασμοί που περιλαμβάνουν το τέλος ακινήτων.

Αν και σήμερα η απόφαση του Αρείου Πάγου εναρμονιστεί με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να βρει άλλο τρόπο είσπραξης του τέλους ακινήτων από το οποίο αναμένει -μόνον για το 2012- έσοδα 1 δισ. ευρώ. Γι'αυτόν το λόγο θεωρείται άλλωστε πολύ δύσκολο να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αντικαταστήσουν το ΕΤΑΚ.