Η συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος δημιουργεί τις βάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών
Η συμφωνία στο Eurogroup για το χρέος δημιουργεί τις βάσεις για να βγει η χώρα από την κρίση και οδηγεί στην ανάπτυξη, τονίζει σε συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος εκφράζει το... παράπονό του ότι "ενώ όλοι μιλούν για τον δημοσιονομικό διορθωτή, τον λεγόμενο 'κόφτη', κανείς δεν μιλάει για τον 'κόφτη χρέους'", και εξηγεί πως με τη συμφωνία του Eurogroup μπαίνει “κόφτης” στις δανειακές ανάγκες της χώρας, από τον οποίο εξοικονομούνται περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ την πρώτη πενταετία. Περιγράφει τον “κόφτη” αυτό ως έναν “αυτόματο μηχανισμό που θα μας εξασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες, σε κάθε δεδομένο έτος, θα είναι κάτω από τα συμφωνημένα όρια".
Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι "το ΔΝΤ, το οποίο σε αυτό το ζήτημα έχει ιδιαίτερα προωθημένες θέσεις, θα έχει βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση των λεπτομερειών του μηχανισμού αυτού και στο κατά πόσον τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα θα είναι επαρκή για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους μας".
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πάντως πως δεν πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα του χρέους, ούτε είναι και η καλύτερη λύση που θα μπορούσε να έχει η χώρα μας αν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοίμ και προσθέτει: "Η λύση που επιτεύχθηκε άλλωστε δεν θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα του ελληνικού πληθυσμού, καθώς οι αλλαγές δεν είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο σε βάθος χρόνου οφείλουμε και μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα. Έχουμε μια σαφέστατη δέσμευση για μέτρα απομείωσης του χρέους αυτή τη στιγμή, η ένταση των οποίων θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και τα οποία θα αλλάξουν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία".
Και καταλήγει: "Δημιουργείται ο καθαρός διάδρομος τον οποίο επιδιώξαμε και είναι στο χέρι μας να χτίσουμε μια στέρεη βάση για να συνεχίσουμε με έναν οδικό χάρτη που μας βγάζει από την κρίση και μας μεταφέρει από έναν φαύλο κύκλο σε έναν ενάρετο. Έναν κύκλο που θα αλλάζει την καθημερινότητα των πολιτών καθώς η ανάπτυξη την οποία η Αριστερά επιδιώκει δεν είναι η ανάπτυξη με κάθε τρόπο, αλλά η ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα διανέμονται με δίκαιο τρόπο".