Θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα καθιστά και μακροχρόνια βιώσιμο το ελληνικό χρέος, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών
"Για πρώτη φορά υπάρχει επίσημη αναγνώριση από το Eurogroup και από τους Θεσμούς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο", τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Eurogroup της Τρίτης.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, η κυβέρνηση πήγε στο Eurogroup με τρεις στόχους: Πρώτον, να εξασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης, σε "πακέτο" με την αξιολόγηση, δεύτερον, να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και τρίτον, να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του χρέους.
Όσον αφορά στο θέμα του χρέους, έκανε λόγο για "σημαντικά αποτελέσματα" για βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του χρέους, ενώ επεσήμανε πως θα υπάρχει αυτόματος μηχανισμός που θα καθιστά και μακροχρόνια βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πάντως πως η απόφαση του Eurogroup περιλαμβάνει και συμβιβασμούς, ωστόσο εκτίμησε πως η επιτυχία του Eurogroup της Τρίτης θα φανεί σε βάθος χρόνου.
Αναφέρθηκε ακόμα στα τρία βήματα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης και σταδιακής άρσης των capital controls, που κατονόμασε ως εξής: "Το πρώτο βήμα έγινε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το δεύτερο βήμα θα γίνει μετά την αξιολόγηση, όποτε και είμαι αισιόδοξος ότι η ΕΚΤ θα αλλάξει τους όρους που δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες. Το τρίτο βήμα θα γίνει επειδή θα δούμε ότι γίνονται κινήσεις για να μειωθούν τα "κόκκινα" δάνεια. Αυτό θα δημιουργήσει ένα πιο σταθερό τραπεζικό σύστημα το οποίο θα μπορεί να δανείζει και σε νέους δανειστές κι όχι να είναι απλά τράπεζες που ανακυκλώνουν τα υπάρχοντα δάνεια".
Υπογράμμισε ακόμα ότι πλέον το Grexit δεν βρίσκεται στο τραπέζι και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα ενισχύεται, ενώ εκτίμησε πως η άρση των capital controls στην Ελλάδα είναι πιο εύκολη, "γιατί ποτέ δεν είχαμε όλα τα μέτρα που συνήθως συμβαίνουν σε μια χώρα με capital controls: Υπήρχε πιστωτική κάρτα, μπορούσες να βγάλεις ή να βάλεις λεφτά στη χώρα. Υπήρχαν σοβαρές επιπτώσεις από τα capital controls φυσικά, αλλά δεν πάρθηκαν όλα τα μέτρα που συνήθως εφαρμόζουν οι χώρες με τα capital controls".
Τέλος, ο υπουργός κάλεσε τους δημοσιογράφους να... βάλουν ένα χεράκι για να αρθούν πιο γρήγορα τα capital controls. "Μπορείτε κι εσείς να βάλετε το χεράκι σας για να αρθούν πιο γρήγορα τα capital controls εάν αναλύσετε σωστά αυτή τη συμφωνία με τα θετικά και τα αρνητικά και δεν δημιουργείτε μια εικόνα ότι καταρρέει η διαπραγμάτευση, δεν θα γίνει συμφωνία, δεν θα γίνει η εκταμίευση, κι όλα αυτά. Αυτό δεν βοηθούν στην πιο γρήγορη άρση των capital controls", δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης επεσήμανε πως η αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε δεν είναι η τελευταία, ήταν όμως η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο σημαντική, και ξεκαθάρισε πως μέχρι το τέλος του προγράμματος, το 2018, δε θα χρειαστεί να νομοθετηθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα.
Σημείωσε εξάλλου πως με τη δόση που θα λάβει η Αθήνα θα εισρεύσει στη χώρα ποσό που ισοδυναμεί με το 2% του ΑΕΠ, και χαρακτήρισε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.