Μία υποδόση ύψους 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί μέσα στον Ιούνιο, ενώ μία μικρότερη, ύψους 2,8 δισ. ευρώ
Σε δύο τμήματα αναμένεται να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση, συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες με γνώση των συζητήσεων στο μαραθώνιο Eurogroup, που ξεκίνησε στις 4.30 το μεσημέρι.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, ενώ το μικρότερο, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, τον Σεπτέμβριο.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η δήλωση του Eurogroup θα αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και δεν θα υπάρχει αναφορά σε επόμενα έτη. Τονίζουν ακόμα ότι στο Eurogroup δεν συζητήθηκαν οι εκκρεμότητες που επισημάνθηκαν στο Euroworking Group χθες, αναφορικά με την πώληση της Εγνατίας οδού και του Ελληνικού.
Νωρίτερα πάντως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνιζαν στο πρακτορείο Reuters ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν για την εκταμίευση των δόσεων, αλλά η οριστική έγκριση του βήματος αυτού θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» σε κάποιες διαστάσεις της ελληνικής νομοθεσίας. Δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες σχετικά με τις «διορθώσεις» αυτές, αλλά σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να κλείσουν για να εκταμιευθεί η επόμενη δόση είναι κάποιες παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό (ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ) και αλλαγές στη νομοθεσία γύρω από τα "κόκκινα" δάνεια. Πληροφορίες κάνουν λόγο και για διαφορές σε ό,τι αφορά το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
Όσον αφορά στο χρέος, οι συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σε λίγη ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες οι διαφωνίες μεταξύ του ΔΝΤ και χωρών της ευρωζώνης παραμένουν. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι στη δήλωση του Eurogroup θα υπάρχει ο «οδικός χάρτης» για τη ρύθμιση του χρέους σε τρία στάδια (βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο). Μερικά από τα μέτρα που βρίσκονται υπό συζήτηση, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι η διατήρηση των επιτοκίων σε σημερινά χαμηλά επίπεδα και η εξομάλυνση των αποπληρωμών ορισμένων δανείων στο χρόνο. Σε επόμενα στάδια εξετάζεται η πρόωρη εξαγορά δανείων του ΔΝΤ και η επιστροφή των κερδών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες (SMPs και ANFAs).
Η δυσκολία σε ό,τι αφορά το χρέος εντοπίζεται στην αντίδραση μιας ομάδας κρατών των οποίων ηγείται η Γερμανία, που διατείνεται ότι εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτε πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του. «Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί να παρθούν. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017», είπε ο Σόιμπλε.