Moody’s: Μόνο με κούρεμα θα γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος

Αν και η επαναγορά χρέους απελευθερώνει επιπλέον βοήθεια, μόνο ένα κούρεμα χρέους θα επαναφέρει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτιμά σε έκθεσή του ο οίκος Moody's.

Θεωρεί ακόμα ότι η επαναγορά χρέους συνιστά "πιστωτικό γεγονός", το δεύτερο μέσα στο 2012, ενώ τονίζει ότι - παρά την επιτυχία του προγράμματος -, η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μακροπρόθεσμα προκαλεί ανησυχία.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι η Ελλάδα έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στα δημοσιονομικά της, όπως φαίνεται από τη σημαντική μείωση δαπανών και τη μείωση του δομικού ελλείμματος, όμως η επιπλέον ύφεση που προβλέπει ο οίκος για το 2013 (κατά 4,2%) θα εμποδίσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Ο οίκος Moody's χαρακτηρίζει “επιτυχημένο” το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους, με το οποίο αποδεσμεύθηκε η δόση για την Ελλάδα, όμως εκτιμά ότι παρέχει μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση ρευστότητας στη χώρα και δε βοηθά την Ελλάδα να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς της στόχους.

Εκτιμάται έτσι ότι το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο και για να καταστεί βιώσιμο θα πρέπει να απομειωθεί αναπόφευκτα και το χρέος προς τον επίσημο τομέα, αφού ένα νέο “κούρεμα” χρέους προς τον ιδιωτικό τομέα δε θα ήταν αποτελεσματικό, όταν πάνω από το 75% του χρέους είναι πλέον προς τον επίσημο τομέα.