Η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε την τρίτη τριμηνιαία έκθεσή της σχετικά με την παροχή τεχνικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Η έκθεση περιγράφει τη βοήθεια που παρέχεται από την Ομάδα Δράσης, τα Κράτη Μέλη, διεθνείς οργανισμούς και άλλους ειδικούς φορείς με σκοπό να στηρίξουν την Ελλάδα στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση που παρουσιάσθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες από τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χ. Ράιχενμπαχ η Ομάδα έχει σταδιακά επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε περισσότερα από 40 έργα τεχνικής βοήθειας σε δέκα τομείς πολιτικής. Αυτοί περιλαμβάνουν τη φορολογική διοίκηση, τις εξαγωγές και το επιχειρηματικό περιβάλλον, την πολιτική για την υγεία, τη διοικητική μεταρρύθμιση και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Η Ομάδα Δράσης, μαζί με άλλες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχει επίσης συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για την επιτάχυνση της εκταμίευσης των κοινοτικών διαρθρωτικών ταμείων στην Ελλάδα.
Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Όλι Ρεν δήλωσε για την έκθεση: "Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα βαθιά ριζωμένα διαρθρωτικά προβλήματα με αποφασιστικότητα όπως έχει αναγνωριστεί από το Eurogroup. Η Ομάδα Δράσης εργάζεται σκληρά για να στηρίξει την Ελλάδα ώστε να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της, να δημιουργήσει ένα δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, βιώσιμη ανάπτυξη και απασχόληση. Η κυριότητα αυτών των μεταρρυθμίσεων ανήκει στις ελληνικές αρχές, αλλά η Επιτροπή βρίσκεται εκεί για να βοηθήσει και η Ομάδα Δράσης είναι η απτή απόδειξη αυτής της στήριξης".
Όπως τονίζεται στην έκθεση: "Ενώ η διαδικασία της τεχνικής βοήθειας βρίσκεται σε ανοδική πορεία, θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα, εάν μπορούσαν να κινητοποιηθούν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα επιλέξιμοι πόροι από σχετικά προγράμματα των διαρθρωτικών ταμείων. Κατ' αρχήν, επαρκείς πόροι των διαρθρωτικών ταμείων είναι διαθέσιμοι στην ελληνική κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση της τεχνικής βοήθειας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία διοικητικής ικανότητας. Δεδομένης της πιεστικής ανάγκης να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζονται από την τεχνική βοήθεια, θα πρέπει επειγόντως να γίνουν οι απαραίτητες διευθετήσεις ώστε να επιτραπεί η αξιοποίηση των εν λόγω πόρων. Οι διευθετήσεις αυτές θα πρέπει, εντούτοις, να συνάδουν με τις απαιτήσεις που διέπουν την κατακύρωση δημοσίων συμβάσεων ή επιχορηγήσεων, καθώς και με τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση".
"Η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Χρειάζονται διευρυμένες και βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για μια ανάπτυξη βασισμένη στην επιχειρηματικότητα. Αυτό το επίπεδο μεταμόρφωσης θα χρειαστεί και χρόνο και διαρκή προσπάθεια από τις ελληνικές αρχές, με τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων τους", αναφέρεται ενώ επισημαίνεται ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει δέσμευση σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Διαβάστε την έκθεση.