Προστασία όλων των στεγαστικών δανείων με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ από πώληση σε funds θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
Προστασία όλων των στεγαστικών δανείων με αντικειμενική αξία πρώτης κατοικίας έως 140.000 ευρώ από πώληση σε funds παρέχουν οι ρυθμίσεις που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση.
Όπως ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, με δεδομένη την απαίτηση των δανειστών για πλήρη απελευθέρωση όλων των κατηγοριών δανείων, αυτό που τελικώς επετεύχθη είναι να ανασταλεί - μέχρι αρχές του 2018 - η πώληση και ενήμερων και «κόκκινων» δανείων, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται μόνο για τα στεγαστικά της πρώτης κατοικίας, αλλά και το σύνολο των μικρομεσαίων καταναλωτικών δανείων ή και καταναλωτικών δανείων, τα οποία συνδέονται με την πρώτη κατοικία.
Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι στα στεγαστικά δάνεια με αντικειμενική αξία έως 140.000 ευρώ, δεν μπαίνει κανένα άλλο κριτήριο, με αποτέλεσμα να καλύπτεται το 93% των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, και επίσης γίνεται σύνδεση με την πρώτη κατοικία (ως εγγύηση) όλων των μικροεπιχειρηματικών, μικροεμπορικών καταναλωτικών και άλλων δανείων.
«Αυτή είναι η βασική συμφωνία που θα νομοθετηθεί αυτή την εβδομάδα και ταυτόχρονα θα υπάρξει και συμπληρωματική νομοθεσία για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο», είπε ο υπουργός Οικονομίας.
Επισημαίνοντας πως είναι εξαιρετικά σημαντική - για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς αυτής - η παράμετρος του ρυθμιστικού πλαισίου, τόνισε πως η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα αυτό έχοντας υπόψη τις πιο ρυθμιζόμενες αγορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ενσωματώνοντας καλύτερες πρακτικές που διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν αρνητικά φαινόμενα.
Πάντως, ο κ. Σταθάκης υπενθύμισε ότι η διαπραγμάτευση ξεκινούσε από την πλευρά των θεσμών με αφετηρία για πλήρη απελευθέρωση και των “πράσινων” και των “κόκκινων” δανείων, μιας και αυτή η αγορά εξυπηρέτησης δανείων και από μη τραπεζικά ιδρύματα χωρίς περιορισμούς είναι ο κανόνας στις ευρωπαϊκές χώρες. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, από την αρχή και με βάση τη συμφωνία του Δεκεμβρίου, υπερασπίστηκε την ύπαρξη ενός ισχυρού προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία, το οποίο επετεύχθη με την αλλαγή της νομοθεσίας, την απελευθέρωση των επιχειρηματικών δανείων και την διαμόρφωση ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων με στόχο μια αγορά με ισχυρούς κανόνες υπό την ΤτΕ.
Ακόμη, έκανε λόγο για την θεσμοθέτηση ενός ισχυρού κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών, ο οποίος θα περιλαμβάνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών και θα αποτελεί οδηγό για τις τράπεζες για τον καθορισμό των δόσεων με βάση την πραγματική δυνατότητα αποπληρωμής που έχει ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό. Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας επικαλέστηκε και μια σειρά από άλλα μέτρα, όπως είναι η ίδρυση Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και 30 Κέντρα Πληροφόρησης Δανειοληπτών σε όλη την Ελλάδα.